torsdag 4 februari 2016

"Isnätter" av Leo Löthman

Isnätter av Leo Löthman. Bokförlag PQR-kultur:

"Den 25:e maj år 1914 flöt en yxhuggen och skjuten manskropp iland på en holme söder om Mariehamn. Polisen kunde småningom säkra bevis och få fram vittnesmål som ledde till att fem personer ställdes inför rätta för mordet. Tre av dessa fick fällande dom i häradsrätten.
Förhistorien till dådet var dock lång och svårtolkad och domstolsutslaget kom att förändras kraftigt när målet fördes vidare till Kejserliga hovrätten och senare till Högsta domstolen.
Leo Löthman har intresserat sig för fallet i två decennier och framför här i romanform sin version av vad som kan ha drivit hyggligt folk till brutalt våld en vinternatt i havsbandet."

Jättefina miljöbeskrivningar från kust- och skärgård med dess årstidsväxlingar, detta utgör väl den allra största behållningen som gör att jag vill rekommendera Isnätter så där lite extra.
Visst är det sen intressant både rent historiskt såsom det framställs med det strävsamma livet där ute på öarna i början av 1900-talet och såklart även att berättelsen grundar sig i ett verkligt mordfall. Det mesta skildrar den långa förhistorien, men trots att den är tidsomfattande och ingående så är den ändå helt obegriplig, att inte en enda vettig människa satte stopp för eländet kanske är svårt att inse i vår tid? En verkligt grotesk händelseutveckling är det, man anar under läsningens gång att det finns gott om överdrifter och att fiktionen fått ta ut vida svängar... tills man kommer till epilogen och inser hur mycket som faktiskt kan vara sant - oerhört häpnadsväckande och ruskigt! I epilogen får man även ta del av utdrag från nyhetsartiklar om "Dramat å Bogskär" på den tiden. Inskränkthet, isolering, manipulering, beroendeförhållanden, utsatthet, olycklig mix av personligheter, psykologiska störningar, förståndshandikapp(?), ren och skär ofattbar ondska... faktorerna tycks vara många och ödesdigra för skeendet - hur det sen än tolkas - som kom att mynna ut i det slutliga planerade mordet.
Att gå in alltför mycket på handlingen skulle för den här romanen avslöja mer än vad som är lämpligt för de som vill läsa den. Hade själv inte en susning om handlingen annat än förlagets delgivna presentation.

Boken är lättläst och rent språkligt ett nöje att läsa, man får en ännu mer genuin känsla för tiden och platsen bara genom språket (dialekt/talspråk i dialoger fungerar också ganska lätt att läsa, bara man konsekvent ersätter "inga" med "inte"!).

Som så vanligt när böcker ges ut på mindre bokförlag blir de inte så vitt omtalade, riktigt synd när det gäller Isnätter, för den förtjänar klart mer uppmärksamhet. Kanske något för den historiskt intresserade och deckarfantasten?

Smakbit ur boken hittar man här.

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Isnätter:
A room of my own

3 kommentarer:

 1. Jag kollar lite vilka böcker som lästs i En världsomsegling på 366 dagar och fick syn på att du läst en bok som utspelar sig på Åland. Den här vill jag definitivt läsa! Dels för Ålands skull (sambon har vuxit upp där) och dels för att jag blivit allt mer förtjust i historiska deckare. Tyvärr var den rätt dyr så jag får se om det är värt att köpa den eller om jag ska låna den på grannstadens bibliotek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lånade boken på bibliotek. Är säkert extra intressant för den som har anknytning till Åland på något vis.

   Radera
  2. Ja, det är just det som motiverar till ett inköp... Jag får se hur det blir.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)