torsdag 17 mars 2016

"Coraline" av Neil Gaiman

Coraline av Neil Gaiman är så där mysrysligt bra! En del skulle nog anse att den är alltför skrämmande för barn, men läsålder är satt för att vara 12-15 år, och på det sätt som Coraline hanterar känslor och situationer blir det mer äventyrligt än skräckinjagande (ett tycke som kanske även kan gälla för den som i likhet med mig är i medelålder och ändå vågar läsa?). Coraline är en otroligt cool liten tjej; klok, tuff och varsam på samma gång.

Så här beskrivs boken från förlaget En bok för alla:
"Coraline är en modern klassiker inom fantasy. Den har ibland jämförts med Alice i underlandet. Den lilla flickan Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett konstigt hus. Där bor fröken Spink och fröken Kraft, en gammal man som tränar en mus-cirkus ingen får se. Och så finns en dörr som kanske inte leder någonstans. Men när Coraline tittar efter hamnar hon i en spegelvärld. Där träffar hon en kvinna som presenterar sig som hennes "andra mamma". Hon vill att Coraline ska stanna för evigt.

Neil Gaimans ungdomsbok förtrollar och skrämmer läsare i alla åldrar. Den har belönats med flera priser och dessutom rönt stora framgångar som animerad film."

Att författare låter sig inspireras av andra författares verk kan bli både bra och mindre bra, här blir det bara helt magiskt förtrollande bra; härligt mystiskt och rysligt. Inspirationsmixen i kombination med den alldeles egna berättarstilen gör det hela fullkomligt. De ursprungliga gamla folksagorna (för det mesta oerhört skrämmande, som t.ex sagan om den kloka Vasalisa), vilka överfördes från generation till generation i den muntliga traditionen, hade ofta symbolladdade budskap som handlade om livskunskap; Coraline känns lite som en sådan saga fast i en spännande modern tappning - underbar, missa inte den här!

Utnämnde den här boken till Månaden bästa bok för mars.

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Coraline:
C.R.M. Nilsson
Mest Lenas Godsaker

4 kommentarer:

 1. Nu blir jag nästan sugen på en omläsning :) Och väldigt glad över att jag har oläst över Neil Gaiman hemma. Han skriver bara för bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte både den här och Oceanen vid vägens slut var helt fantastiska böcker. Blev däremot jättebesviken på Amerikanska gudar. Absolut är en bok som Coraline värd en omläsning! :)

   Radera
 2. Jag gillar också Coraline och har satt den i händerna på mina barn.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).