onsdag 23 mars 2016

"Maze runner: I vansinnets öken" av James Dashner

Maze runner: I vansinnets öken av James Dashner, är del två i denna dystopiska bokserie. Har tidigare skrivit om första delen här.

Miljöerna och situationen har radikalt förändrats i den här andra delen i jämförelse med den första. För övrigt är stilen samt det banala språket, med lustiga uttryck och öknamn, helt detsamma. Vi får ytterligare några pusselbitar som ger förklaringar till vad som sker (den stora bakomliggande planen på att rädda framtiden), men fortfarande är det långt ifrån en klar bild man får och även här orsakar avslutet en önskan att läsa fortsättningen.

Fullspäckat med action är det, ännu blodigare och ännu mer våldsamt. De våldsamma händelserna avlöser varandra i snabb takt. Övermåttan av våld gör mig inte lika förtjust i denna uppföljare som för första boken. Dessutom väl övertydligt fokus på survival of the fittest för min smak. Blev halvvägs in i boken lite inställd på att ge upp den här serien, men sen... ruskigt effektiv cliffhanger på slutet.

En drös nya karaktärer dyker upp, Teresa blir inte den enda tjejen i historien längre och två outsiders lyckas komma in på spelplanen. Thomas och Teresas relation förändras samt nya konstellationer i gruppen skapar turbulens och misstänksamhet. Thomas svimmar, blir drogad, nedsövd, men still going strong däremellan, makalös kille det där.

I rasande hög hastighet rushar man genom handlingen i Maze runner 2, kidsen dör som flugor och så värst känslosamt kring sådant blir det just inte någon längre stund. Vuxenvärlden tycks utan större obehag eller minsta empati utsätta dem för all slags upptänklig press, stress, förvirring och olika skräckscenarier i sina tester, som dessutom innefattar manipulering av ungdomarnas minnen och känslor inför varandra. Är det tidstypiskt att ungdomsdystopier har det här upplägget; en kyligt beräknande och okänslig grupp vuxna som utsätter unga för faror av olika slag? Får lite Hunger Game-vibbar!

Lita aldrig på "Storebror", som i det här fallet kallas WICKED, eller; är wicked verkligen "bra"? Måste nog kanske läsa del 3; Maze runner: I dödens stad för att eventuellt bli övertygad om den saken.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Maze runner: I vansinnets öken:
Mitt bokliga liv
Mest Lenas Godsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)