måndag 28 mars 2016

"Och bergen svarade" av Khaled Hosseini

Och bergen svarade av Khaled Hosseini; bokens baksida:

"Khaled Hosseini är efter succéer som Flyga drake och Tusen strålande solar en av världens mest lästa och älskade författare. Här återkommer han med en hjärtslitande familjesaga om föräldrar och barn, om bröder och systrar som älskar, sårar, förråder och ger sitt liv för varandra.

Det var Abdullah som uppfostrade henne, fastän han fortfarande var ett barn själv. När Pari var baby var det honom hon väckte om natten, det var han som gick omkring och vaggade henne i mörkret. När deras pappa inte längre kan försörja sin nya växande familj sätter han dottern i en kärra och vandrar genom öknen, från hemmet i den fattiga byn Shadbagh till den larmande storstaden Kabul. Här ska Pari få en ny tillvaro hos ett barnlöst par.
    När banden mellan bror och syster bryts skapas en saknad som kommer att påverka mångas liv. Saknaden färdas med dem ut i världen, från Afghanistan till Paris, till San Francisco och till den grekiska ön Tinos. Och den dag när syskonen möts igen, är det kanske redan för sent ... "

Författaren (som numera bor i Kalifornien) är själv född i Kabul, därför blir det förstås extra intressant att läsa om just Afghanistan; själva landet och hur utvecklingen där genom tiden - från 50-talet fram till nutid - gestaltas. Den del av handlingen som utspelade sig i Afghanistan tyckte jag nog bäst om, uppfattade däremot en sidohistoria som utspelade sig i Grekland som rent överflödig, blev som en inbromsning när man helst motsatt hade önskat en uppväxling och lite mer fart i händelseutvecklingen som berörde syskonen. Man längtade verkligen efter att det hela skulle mynna ut i en lycklig återförening (kan inte rå för att jag kände mig lite snuvad på det slut man på det viset hade velat ha).
Förutom den långdragna sidohistorien, förlagd till grekiska ön Tinos, fick dessutom väldigt mycket svälla ut kring systern Paris barn och barnbarn vad gäller deras suveräna framgång och professionalitet på både längden och tvären, fann inget intresse för att få en så ingående beskrivning av deras meritförteckningar, som dessutom är ganska ovidkommande för handlingen i övrigt. Men trots att jag själv upplevde vissa delar som väl onödigt överflödig information, är det ändå en otroligt storartad och gripande släkthistoria.

På grund av en lättillgänglig berättarstil är till och med det okronologiska upplägget i den här romanen inget som blir alltför störande, även om man får erkänna att snabbt övergående lätt förvirring uppstår då det helt plötsligt i handlingen är en helt annan tid/plats/person i fokus. Det är fint skrivet utan att bli alltför konstant tillkrånglat, ett sorts vackert sagoskimmer vilar över det hela, trots oerhört sorgliga (ibland lätt sentimentala) inslag.

På sätt och vis kan man tycka det här är lite av en bildningsroman, fick i varje fall för egen del en mer nyanserad bild av Afghanistan, landets senare tids historia, religionen och kulturen; hur detta följer med ut i världen och påverkar följande generationer. Den uppfattning man skapar sig genom nyhetsrapporteringar känns ofta otillräcklig, anser att den här romanen gav ett lite annorlunda perspektiv och även därför upplevdes som viktig att läsa för att bättre förstå.

Boken tar ganska lång tid i anspråk (åtminstone erfor jag det så, läste den noggrant), men det ÄR absolut värt det! Rekommenderar den varmt till alla att läsa.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Och bergen svarade:
...med näsan i en bok...
Lottens Bokblogg
Lion´s Library
Bloggbohemen

2 kommentarer:

  1. Jag har den på läsplattan och den står på läslistan för e-böcker i år. Vi får se om det blir så :)

    SvaraRadera
  2. Åh blir väldigt sugen på denna bok. Hade helt missat att den fanns :P Ska kolla upp den :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)