onsdag 2 mars 2016

"Pesten" av Albert Camus

Pesten (från 1947) menas vara Nobelpristagaren Albert Camus allra största roman samt "ett av den moderna världslitteraturens mest betydande verk". Av den anledningen blev man förstås lite förvånad att boken inte fanns annat än som ljudbok på bokus och adlibris. Som tur är finns ju alltid biblioteket.

Pesten handlar om ett pestutbrott i den algeriska hamnstaden Oran (Nordafrika). I historiens inledning översvämmas staden av döende råttor. Därefter börjar människorna insjukna, man konstaterar en pestepidemi, stadsportar stängs och hela staden sätts i karantän, isolerad från omvärlden. Det är ett skräckscenario där stadens innevånare, och de som bara olyckligtvis råkar ha befunnit sig där tillfälligt, på olika sätt försöker hantera situationen. Berättare är läkaren Bernard Rieux. Vi får följa denna läkares och några andras outtröttliga kamp för att hjälpa stadens sjuka, och man får som läsare verkligen leva sig in hela förloppet - från början till slut. Där är lidande och död, ont och gott, resignation och klenmod, tapperhet och eftertänksam ansvarskänsla, stark sammanhållning och egoism...

Och därefter känner man sig ganska matt faktiskt.

Det är verkligen en läsupplevelse som jag rekommenderar, men bara tvungen att samtidigt erkänna (hur storartad och arbetad denna klassiker än är); Pesten var för mig en ganska tråkig bok att läsa. Brukar normalt tycka om romaner som väcker existentiella frågor, men det här upplevdes lite väl pretentiöst för min smak. Hade kunnat vara så fantastiskt bra annars, för situationen är intressant rakt igenom för övrigt.

Slutomdömet torde vara att det är en otroligt krävande klassiker att läsa, men att den ändå är värd ansträngningen.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Åh, jag läste den här i gymnasiet och älskade den, trots att jag egentligen läste den under tvång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju inte alls tvungen att läsa denna, men ångrar heller inte att den lästes... under helt fri vilja. ;)

   Radera
 2. Vill gärna läsa denna. Även om jag kan tänka mig att den är tung. Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom handlingen utspelar sig i Oran, blev staden världskänd då Camus -57 fick Nobelpris. Blev nyfiken på romanen då jag fick reda på att den troligen baserades på en verklig svår koleraepidemi i Oran på 1800-talet efter fransk kolonisation. Men romanens handling utspelar sig på 40-talet och epidemin handlar om pesten... pest eller kolera? - lätt att säga på skämt, men fy vilka hemska sjukdomar!

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)