söndag 24 april 2016

"Barnet från ingenstans" av Kari Rosvall / Naomi Linehan

Barnet från ingenstans av Kari Rosvall (medförfattare: Naomi Linehan):

"Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Under sin uppväxt anar Kari att något är konstigt med hennes förflutna. Men inte förrän hon är 64 år och bor på Irland får hon av en slump veta exakt vad att hon är resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk soldat och ingår i SS-projektet Lebensborn.

Detta är den fascinerande historien om en kvinna som växer upp i Sverige utan kunskap om hur hon var tänkt att användas som barn. En aktuell bok om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer."

Intressant och viktig bok om något jag själv inte alls kände till förut. Som så mycket annat som rör andra världskrigets fasor är även det där "SS-projektet Lebensborn", som Kari Rosvall med tiden blev medveten om, så hemskt att det blir rent svårt förstå det ens kan vara sant, men det är det ju. Man häpnar ständigt över nazismens sanslösa grymheter, så ofattbart att människan kan bli så ond.

Att sådant här får komma fram i ljuset är av stor vikt för att inget liknande skall behöva inträffa i framtiden. Det känns ändå bra att de som tvingats leva med det kvarvarande trauma det hela har inneburit till slut synliggjorts, att de blivit bekräftade och kompenserade för de svårigheter i livet de gått igenom, helt utan egen skuld, de var ju bara barn. Det är en modig och stark människa som berättar sin historia helt öppenhjärtigt, och jag rekommenderar den varmt för alla att läsa.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Barnet från ingenstans:
Mitt Bokliga Liv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).