söndag 17 april 2016

En smakebit på søndag: Barnet från ingenstans

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Här hämtas smakbiten från den sanna berättelsen Barnet från ingenstans av Kari Rosvall (medförfattare: Naomi Linehan).
Sidan 138-139:

"Besatt av rashygien och idén om den fullkomliga rasen uppfann Himmler "Lebensborn-projektet". Lebensborn betyder "livskälla". Det hela hade börjat så sakta i hemlighet år 1935. Det var en av de största hemligheterna i nazismens Tyskland - ett uppfödningsprojekt som uppmuntrade SS-män att få barn med ariska kvinnor för att avla fram en överlägsen ras. I och med krigsutbrottet ville ledarna säkerställa Tredje rikets framtid med starkt ariskt blod. Lebensborn-projektet blev en viktig del av planen.
   De lät iordningställa alltfler Lebensborn-hem för mödrar och spädbarn. Många gånger använde de sig av före detta sjukhem eller hus som tillhört rika judar. De åtog sig att ordna med en trygg plats för ogifta gravida kvinnor som skulle föda barn genom nazistmilitärer, långt borta från nyfikna blickar och social utstötthet. I början fanns hemmen enbart i Tyskland, tio stycken totalt. Men då Tyskland ockuperade andra länder började Himmler sikta in sig på Norge. Med tiden skulle han grunda nio Lebensborn-hem i Norge."


Info från förlaget Libris:

"Kari Rosvall föddes i Norge 1944, mitt under brinnande världskrig. Hon växte upp och levde i Sverige till 1997 då hon flyttade till Irland tillsammans med sin man Sven.
Boken Barnet från ingenstans är Karis sanna berättelsen om hur hon föddes in i Hitlers avelsprogram men växte upp i Sverige utan att veta om sin mörka historia. En bok om identitet, eller bristen på identitet, och hur det påverkar en människa. Hennes medförfattare Naomi Linehan är journalist med dokumentärer som specialitet."

"Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Under sin uppväxt anar Kari att något är konstigt med hennes förflutna. Men inte förrän hon är 64 år och bor på Irland får hon av en slump veta exakt vad, att hon är resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk soldat och ingår i SS-projektet Lebensborn.
Detta är den fascinerande historien om en kvinna som växer upp i Sverige utan kunskap om hur hon var tänkt att användas som barn. En aktuell bok om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer."


20 kommentarer:

 1. Det där är en gräslig historia. På riktigt. Man ska nog vara tacksam för att man inte kan förstå hur de tänkte.

  SvaraRadera
 2. läskig historia, bra att den blir berättad.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakebiten, riktigt intressant

  SvaraRadera
 4. Jag råkade få se ett inslag med henne på tv och tyckte då att boken verkade intressant. Hemsk, men viktig läsning.

  SvaraRadera
 5. Grusomme saker dette. Så intervju med henne på Skavlan. Menneskene er grusomme, og det skjer fortsatt tilsvarende saker i mange land.

  SvaraRadera
 6. Sådana här böcker och historier är intressanta men samtidigt sorgliga, tänkvärda. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakebiten och detta är helt klart en bok för mig så den ska jag införskaffa mig :)

  SvaraRadera
 8. Den här har jag hört om och är väldigt nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
 10. Den skulle jag vilja läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. kusligt vad människor kan hitta på att göra med varandra. och hur lätt det går att gå ifrån att vara "vanlig människa" till att bli monster. tack för den tänkvärda smakebite!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten.
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 13. Fy så hemskt. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten. Jag har hört talas om "programmet" men det är så underligt och obehagligt att det verkligen är svårt att ens förstå.

  SvaraRadera
 15. Låter väldigt intressant.

  SvaraRadera
 16. Dette er tema som vi må minnes på i blant, det er viktig å lære av historien for å forhindre at noe slikt noen gang kan skje igjen. Tusen takk for en viktig smakebit.

  SvaraRadera
 17. Låter som en väldigt stark och viktig bok som väcker mycket känslor och tankar. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 18. Spännande! En helt ny bok för mig.

  SvaraRadera
 19. Verkar väldigt intressant - jag tror att jag såg någon intervju med henne för ett tag sedan, kanske Skavlan? Tack för smakbit, hursomhelst! :)

  SvaraRadera
 20. stod och kollade på Barnet från ingenstans i en bokbutik för bara ett litet tag sen.. tror den får bli med på nästa bokbeställning :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).