torsdag 14 april 2016

"Fjärilarnas stad" av Ingrid Remvall

Fjärilarnas stad av Ingrid Remvall. Affront förlag:

"Är du vacker, rik och samvetslös? Välkommen till Fjärilarnas stad. 
Artonåriga Vega bor på den fattiga sidan av Muren, dömd att varken synas eller höras. En natt gör hon och hennes bästa vän det förbjudna: de smiter in i staden där de rika och vackra bor. Där träffar hon Fenix.
Han står för allt hon själv saknar och hon börjar drömma om ett nytt liv. Men under stadens glansiga yta rör sig mörka krafter och Vega inser att det finns kopplingar mellan henne och de attacker och kidnappningar som skakar samhället.
Hur låter man bli att tappa bort sig själv när man inte längre vet vem man är? Och vem vågar man lita på i en värld där alla har något att dölja?"

Efter att ha upptäckt storheten i att läsa science fiction och thrillers blev jag naturligtvis jätteglad för att från förlaget Affront bli erbjuden att läsa ett recensionsexemplar av Fjärilarnas stad av Ingrid Remvall. Den glädjen varade vill jag lova; kan scifi vara feelgood skulle det vara precis så här, den här boken skänkte lyckokänsla! Det är fräscht, ungdomligt och fantasifullt; massor av fantastisk sf-teknik, konstgjorda människor med avancerad artificiell intelligens och kloner av allt från växter till människor. Lägg till det; en romantikskimrande kärlekssaga, fattiga och rika, samt en politiker som hungrar efter makt. Efter en lite långsam start tar handlingen fart, det blir riktigt härligt spännande äventyrligt, och slutet är verkligen helt underbart, fann mig slutligen sitta med ett stort leende och var rent lycksalig långt efter den var utläst. Fånigt kanske, men blev ju så oerhört nöjd med hur allt utvecklade sig till slut.

Bakgrund; framtidsscenario och världsbygge:

I början av 2000-talet upptäcktes planeten Tellus II, kolonisationen startade ett nytt sorts samhälle; inga landgränser och inga krig. Halva Jordens befolkning emigrerade. På båda planeterna skapades stora världsstäder, hundra områden på varje planet, varav handlingens Vegatropolis är en av dessa.
Efter att beslut fattats om fattigdomens utrotande byggdes murar kring städerna, de fattiga förflyttades från kåkstäderna till utanför murarna; städernas utmarker. De utgör där sedan en sorts andraklassbefolkning kallade "myror". Ingen under nitton år får komma in i staden, och de vuxna endast för att arbeta. Ett beroendeförhållande till staden upprätthålls och myrorna arbetar för svältlöner åt den rika befolkningen, kallade "fjärilar", innanför murarna. Vegatropolis politiker framhåller gärna fjärilarnas och myrornas symbiosförhållande, men endast fjärilar finns i maktposition och endast fjärilar har rösträtt.
Klyftorna är vida och avgrundsdjupa mellan fattiga myror och rika fjärilar. Myror är billig arbetskraft, kort och gott, de två folkgrupperna är fjärmade från varandra och knappt inget socialt umgänge sker dem emellan.
Varje grupps individer har sin syn på hur de andra är. De unga myrorna ser fjärilarna som ytliga, intill perfektion utseendefixerade, korkade och själlösa, men är samtidigt nyfikna på att få se glimtar av deras glamourösa liv och deras tekniskt avancerade värld innanför murarna. De unga fjärilarna ser i sin tur myrorna (om de ens tänker på dem) som några som bara finns där för att tillsammans med de konstgjorda människorna få deras liv att flyta på smidigt, lär sig att myrorna inte är lika fattiga som förr och numera tillräckligt försedda med mat, skolor och sjukvård där utanför murarna. Men samtidigt börjar dock en del unga fjärilar fundera över och ifrågasätta varför myrorna inte får komma innanför murarna annat än för arbete.

Inom stadsmurarna lever killen Fenix ett flott liv i lyx. Han bor hos sin farbror som förutom att ha gjort sig stor framgång genom patent för kloning av livsmedel, dessutom har hög politisk ambition (samt en hemlig agenda). Utanför murarna bor tjejen Vega med sina föräldrar som underbetalda och hårt arbetande i staden blivit utslitna i förtid. I stadens utmark framlever de där sitt torftiga liv som alla andra; i slitna gråa hus, och med klonade rotfrukter samt näringskuber att leva på.

Tillsammans med bästa vännen nästlar sig Vega in i staden där hon möter Fenix, de unga tu blir naturligtvis blixtförälskade. En händelseutveckling (som har kopplingar bakåt i tiden) tar fart till ett riktigt fängslande actionäventyr...

Fjärilarnas stad är otroligt lättläst med bra driv, korta kapitel där huvudkaraktärerna Vega och Fenix får vartannat kapitel var ur sin egen synvinkel (förutom epilogen förstås, som har ett gemensamt perspektiv för Vega & Fenix tillsammans). Intrigen i sig är väl genomarbetad, fångar intresset och växer vartefter handlingen fortskrider. Uppskattar även den lättsamma fyndiga humor som glimtar fram emellanåt!
Målgrupp för romanen är unga vuxna, från 16 år tycker jag nog den passar. Man uppskattar den uppenbarligen helt klart även som vuxen; då man t.ex kan roa sig med att finna förebilder i verkligheten som här i scifi-form förvridits, och därefter förvridits lite till. Sådant är ju klart underhållande bara det. Det där med kloning är förstås lite spännande och mycket läskigt egentligen. I vår nutida verklighet är faktiskt kloning av djur tillåtet i ett flertal länder, och i USA är det tillåtet att sälja produkter från klonade djur. Tänk om... ja, det är väl ofta så det startar. Vem vet? Science fiction idag, verklighet i morgon?

Inspiration från tidigare scifi-verk? Jo, visst borde man kunna ana en liten känsla av t.ex Jevgenij Zamjatins Vi och Philip K Dicks Blad Runner (f.d. Androidens drömmar), men jag kan ju ha fel. Föredrar sen utan tvekan Remvalls framställning av myrorna, framför hur de Orwellska prolerna en gång beskrevs i Nitton åttiofyra: 1984.

Rekommenderar varmt denna bokkaramell till alla som gillar fartfylld futuristisk spänning, och såklart även för er som gillar glamour och romantik; vid närmare eftertanke finns här något för alla.
Stort nöje - läs och njut.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Genre: Thriller/science fiction/romantik för unga vuxna
ISBN: 978-91-87585-45-6
Antal sidor: 234 (mjukband)

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Bokus: Häftad / E-bok
Adlibris: Häftad / E-bok
Cdon: Häftad
Science fiction bokhandeln: Häftad

Andra bokbloggare om Fjärilarnas stad:
Ewelinas Bokblogg
Vargnatts bokhylla
Bokraden
Beas bokhylla

2 kommentarer:

  1. Tyckte också att den var riktigt bra! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket lättsam och roande läsning. ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).