måndag 4 april 2016

"Huset på udden" av Agatha Christie

Årets påskekrim 2/3: Huset på udden av Agatha Christie.

Bookmark Förlag:

"DE OSKYLDIGA FÅR LIDA
  
Doktor Calgary återvänder till England efter en två år lång polarexpedition. Genast inser han att hans frånvaro resulterat i att Jacko Argyle blivit oskyldigt dömd för mordet på sin adoptivmor. Calgary var den ende som kunnat ge alibi åt Jacko. Driven av skuldkänslor reser Calgary för att söka upp familjen Argyle men hans uppdykande mottas inte med lättnad. Istället blir Calgary indragen i ett mörkt familjedrama. För om inte Jacko var mördaren måste någon av de andra familjemedlemmarna vara det.
  
Huset på udden utkom år 1958 och är Agatha Christies personliga favorit. Till skillnad från hennes klassiska pusseldeckare är detta en psykologisk thriller där hon utforskar mänskliga själsdjup och vad som kan driva en människa till mord.

I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram."


Agatha Christies romaner menar förlaget har varit "out-of-print" i flera år. Out-of-print betyder att det handlar om titlar som inte längre finns i förlagens lager/kataloger; de är alltså utgångna och utsålda helt enkelt. Men till hösten 2014 startades utgivningen för dessa nyöversättningar av Christie-deckare. 2014: Mordet på Orientexpressen, Huset på udden (tidigare svensk titel: Prövad oskuld), Och så var de bara en (tidigare svensk titel: Tio små negerpojkar) och Poirots jul. 2015: Döden på Nilen, Badortsmysteriet, Fem små grisar, Par i brott (första utgåva i svensk översättning 2015) och 4.50 från Paddington (vinnaren av "Läsarnas val" 2015).

Huset på udden, med tidigare svensk titel Prövad oskuld, (Originaltitel: Ordeal by Innocence) är från 1958. Detta är en av Christies senare romaner där varken Poirot eller Marple har huvudrollen som mordutredare, istället får man möta den mer sympatiske och lågmälde Doktor Calgary, bara den detaljen gjorde mig mera positivt inställd till just den här Christie-deckaren.
Psykologisk thriller beskrivs boken som och detta gör den också klart till en vinnare i mitt tycke. Det centrala i berättelsen handlar om oskuldens psykologi, en familj där misstänksamheten slår rot och skapar spänning mellan medlemmarna.

Boken filmatiserades 1984 (svensk titel; Dödligt alibi). Ett avsnitt i tredje säsongen för TV-serien (2007) om Miss Marple lär också basera sig på romanen.

Av de tre böcker som jag nu läst av Agatha Christie under påsken är det just den här jag rekommenderar främst. Man får det där speciella som kännetecknar Christie-deckare, men slipper det ytligt glättiga eller det lite väl högdraget hånfulla. En stark trea vill jag dela ut till denna.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Huset på udden:
Johannas deckarhörna
Beas bokhylla
Mias bokhörna

1 kommentar:

  1. Den boken har jag aldrig ens hört talas om förut. Roligt att se din redogörelse för nyutgivna titlar och vad böckerna har hetat förut. Jag är måttligt förtjust i Hercule Poirot men tycker Miss Marple är rätt skön - Calgary kände jag inte alls till.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).