tisdag 5 april 2016

"Par i brott" av Agatha Christie

Årets påskekrim 3/3: Par i brott av Agatha Christie.

Bookmark Förlag:

"Agatha Christies novellsamling Par i brott kommer för första gången i svensk översättning! 
De unga makarna Tommy och Tuppence Beresford får i uppgift att driva en detektivbyrå i London. Genom att anamma de ”metoder” som används av en rad litterära detektiver, så som Sherlock Holmes, fader Brown och Hercule Poirot, löser de såväl stora som mindre betydelsefulla kriminalfall.

Par i brott är kanske Agatha Christies märkligaste och mest otypiska bok. Novellerna har en lättsam och lekfull ton, och visar prov på författarinnans humor. Boken innehåller även ett förord av Svenska Deckarakademins preses Johan Wopenka. Förordet ger på ett pedagogiskt sätt en överblick över brittisk kriminallitteraturs mest kända figurer och dess skapare."


Agatha Christies romaner menar förlaget har varit "out-of-print" i flera år. Out-of-print betyder att det handlar om titlar som inte längre finns i förlagens lager/kataloger; de är alltså utgångna och utsålda helt enkelt. Men till hösten 2014 startades utgivningen för dessa nyöversättningar av Christie-deckare. 2014Mordet på OrientexpressenHuset på udden (tidigare svensk titel: Prövad oskuld), Och så var de bara en (tidigare svensk titel: Tio små negerpojkar) och Poirots jul. 2015Döden på NilenBadortsmysterietFem små grisarPar i brott (första utgåva i svensk översättning 2015) och 4.50 från Paddington (vinnaren av "Läsarnas val" 2015).

Par i brott (originaltitel: Partners in Crime från 1929) publicerades första gången i svensk översättning förra året (2015). Berättelserna i boken hänger ihop, så att försöka läsa dessa som noveller fristående från varandra kan nog bli knepigt. Alla berättelserna med Tommy och Tuppence som detektiver hade innan de gavs ut i bokform i Storbritannien först blivit publicerade i tidningar (med start 1922).

Handling: Mr Carter, en gammal vän till det unga paret Beresford, kommer med ett förslag; de skall ta över och driva en detektivbyrå, ett tidigare spionfäste där man antar att fiendens meddelanden kommer att dyka upp. Vid sidan av bevakningen kring detta får Tommy och Tuppence Beresford fria händer att leka (mitt ordval) detektiver genom att låta sig anlitas av klienter i behov av hjälp med allehanda problem. Med entusiasm tar de sig an uppgiften för sökandet efter en mer äventyrlig tillvaro i sitt, vad det verkar, ganska uttråkade överklassliv. Den unge Albert blir i tjänst som deras assistent på byrån. Med stor iver tar de sig an en rad olika fall och lägger sig dessutom i vinn om att stilmässigt härma olika för tiden kända fiktiva detektiver, t.ex. Sherlock Holmes, Fader Brown och Hercule Poirot. Detta var tiden före Miss Marple, så några kvinnliga fiktiva brottsutredare finns inte med som förebilder.

För sin tid uppfattades säkert det här som oerhört roande och lättsamt. Mycket brittiskt excentriskt och aristokratiskt, flödande av konversation; kvickt, fyndigt och vitsigt. Men det muntert sorglösa gjorde mig tyvärr lite uttråkad i längden, ju närmare slutet ju trögare var det att läsa. I min smak alltför klämkäckt putslustigt, troligen kan man det i stilen finna liknelse med P.G. Wodehouse böcker om den naiva unga aristokraten Bertie Wooster och hans betjänt Jeeves? Att läsa om Bertie och Jeeves var kul när man var yngre, men på samma vis tror jag även paret Beresford för mig har ett "bäst-före-datum" för hur den här sortens humor uppfattas.

För den som är insatt i gammal klassisk engelsk kriminallitteratur antar jag Par i brott kan ge något alldeles extra, och om man dessutom allmänt är intresserad av Agatha Christies författarskap ävenså. Om man inte är så bevandrad på de fiktiva detektiverna, som paret Beresford strävar efter att härma, finns ett fint förord i denna tjusiga nyutgåva, där varje "novell" förklaras med tanke på detta.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit). Hade då inte hunnit knappt halvvägs in i boken och uppfattade den då ännu riktigt bra! :)

Betyg: 2/5

Andra bokbloggare om Par i brott:
Boklysten
Johannas deckarhörna
Mias bokhörna

2 kommentarer:

  1. Jag har läst mycket av Christie och blir ju nyfiken. Kommer läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut extra läsvärd för den som läst många Christie-böcker, har ett intresse för hennes författarskap och/eller känner till deckarna som var populära på 20-talet.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).