tisdag 12 april 2016

"Persepolis" (del 2) av Marjane Satrapi

Persepolis (del 2/4) av Marjane Satrapi är en självbiografisk roman. I tecknat svartvitt fortsätter historien om hennes liv i denna andra del i bokserien.

Första delen utgör tiden från det hon är sex års gammal. Marjane är född 1969 och uppvuxen i Teheran, Iran. Läs mer om första delen i serien här.

Boken inleder tidsmässigt 1980 en tid innan krigsutbrottet mellan Iran-Irak (väpnad konflikt som varade 1980 till 1988). Året innan hade Khomeini satt sin plan i verket och omvandlat Iran till en islamisk republik.

Förföljelserna av intellektuella och oliktänkande ökade under Khomeinis islamistiska revolution på 80-talet. Det politiska och sociala förtrycket gjorde att en stor del av Irans välutbildade befolkning flydde landet. Man får följa Marjane och hennes familj hur de påverkas av den islamistiska revolutionen; alla de begränsningar och hot i vardagslivet som de måste hantera.
Marjanes föräldrar inser att det kanske är sista chansen att resa utomlands och familjen beger sig därför iväg på en semesterresa till Spanien och Italien. Då de återvänder hem till Iran möts de av Marjanes mormor som sorgset berättar att landet är i krig.

Irak invaderar Iran den 22 september 1980. Iraks ledare Saddam Hussein inledde angreppet med en luft- och markinvasion. Berättelsen fortsätter att handla om hur livet blev efter krigsutbrottet; det samhälle som växt fram blir allt svårare att leva i, alltmer begränsat; men Marjane, hennes familj, släkt och vänner vill ju ändå fortsätta ha sin frihet att leva som tidigare.


Som den tonåring hon är vill hon t.ex ha planscher av Iron Maiden och Kim Wilde på väggarna i sitt rum; Nike-skor och jeansjacka med Michael Jackson-pins på; hon vill kunna gå på fest med sina kompisar. Men hoten finns nästan överallt, från 1982 fanns kvinnliga revolutionsgardister vars uppgift var att stoppa andra kvinnor och flickor som inte bar sin sjal på rätt sätt eller på något annat vis bröt mot strikta muslimska regler. Marjane som är en modig och listig tjej som vet vad hon vill, finner med fantasirikedom råd för att ta sig ur de skrämmande hotfulla situationer hon lätt hamnar i. Hennes fria och naturliga öppenhet finner motstånd i det hårt reglerade samhället och föräldrarna förstår att deras dotter inte längre är trygg i sitt hemland.

Den här uppföljande delen var till och med bättre än den första vilken jag f.ö tyckte riktigt bra om. Fantastiskt fängslande sätt att ta del av Marjanes sanna historia som hon berättar så inlevelsefullt, och trots de allvarligt svåra situationerna ändå på ett humoristiskt sätt. Formen som tecknad serie fungerar otroligt effektfullt, väldigt lärorikt om Irans utveckling i modern tid. Ser verkligen fram emot att fortsätta läsa de andra två delarna som följer på denna också. Rekommenderar den till alla - ung som gammal.

Var inte skeptisk inför att de här böckerna är i serieform, låt absolut inte det bli anledningen till att gå miste om Marjane Satrapis berättelse. Hoppas verkligen jag kan bidra med att få fler att läsa denna!

Betyg: 5/5

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Allvarliga saker framförda på ett sätt som är lätt att ta till sig, gripande berättat - mycket bra.

   Radera
 2. Tyckte mycket om den här, serieformatet passade dessutom väldigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara om många avskräcks att ta del av böckerna (eller nu senast utgivna samlingsutgåva) bara för att det är just i serieformat. Var själv lite tveksam till att läsa den med tanke på det, men det är ju som du menar bara väldigt passande. Blev faktiskt inspirerad till att läsa Persepolis efter att ha sett en smakbit på din bokblogg om den - så tack för utmärkt tips! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).