söndag 15 maj 2016

En smakebit på søndag: Det sötaste vi har

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Här hämtas smakbitar från Det sötaste vi har - om socker och växande kroppar av Ann Fernholm. Avslutade boken i veckan och kan bara - återigen (nyligen också läst Fernholms Ett sötare blod: om hälsoeffekterna av ett sekel med socker) - konstatera; "Wow, läs!". Kunskap som för var och en av oss är så otroligt viktig att känna till.

I Norge har man haft sockerskatt sedan 80-talet, i Finland finns beslut om höjning av skatt på godis och införande av skatt på läsk, i Storbritannien har denna vår fattats beslut om att införa sockerskatt på läsk... men i Sverige meddelar folkhälsoministern att det minsann inte kommer att bli någon sockerskatt överhuvudtaget i vårt land. Hmmm.

Beskrivning från förlaget Natur & Kultur Akademisk:

"Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inget djur vi skulle ge den mat som vi ger våra barn idag. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och ont i magen. Idag har 10 till 25 procent av alla barn oförklarliga magknip.

I Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från lever och hjärna, till tarmar och ben. Hon visar hur de sjukdomar och problem som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1 diabetes, depression, fetma, autism, adhd, akne och en för tidig pubertet – går att knyta till söt och vetemjölsbaserad mat och ett stillasittande liv."

Och här är smakbitarna:

Sid. 25:
"Det är alltså en rätt dramatisk kostomläggning som vi har genomgått och som våra barn nu genomgår. Många som växte upp i början av 1900-talet fick inte ens tårta på sin födelsedag. Godis, läsk och juice fanns absolut inte i gemene mans skafferi. Dagens barn får cirka en fjärdedel av sitt kaloriintag från näringsfattiga sötsaker."

Sid. 55:
"Att våra hjärnor numera är vana vid stora doser socker är sannolikt ett av skälen till varför livsmedelsindustrin måste söta våra livsmedel så mycket. Sockernivåerna behöver hela tiden stegras för att våra hjärnor ska få den efterlängtade belöningen. Exempelvis vill industrin att bilder av glass ska skapa begär. När ditt barn ser glassreklam på en buss som far förbi är tanken att det ska börja tjata. För att få igång detta tjat krävs en hög sockernivå i glassen. För att dölja den alltför söta och jolmiga smaken saltar vissa företag glassen. Parollen är: ju mer socker de lyckas få i produkten, desto större begär skapar det hos konsumenterna (stora som små) och det i sin tur leder till en ökad försäljning. Ett smart samarbete med vår hjärna."

Sid. 80:
"Fulla godisskålar där alla får äta hur mycket de vill är ett gissel. Vissa barn klarar det, men andra barn har en drivkraft att äta mer än vad deras kroppar tål. Till viss del är det genetiskt och dessa gener blommar ut i en miljö full av sötsaker [...]. Två av tio barn bär i dag på för många kilon. Vi vuxna har ett gemensamt ansvar för alla barns liv och framtida hälsa."

Sid. 191:
"Skolorna ska undvika att ge barnen yoghurt som innehåller 3 procents fett. I stället ska de följa nyckelhålsmärkningen. Enligt den är det bättre om barnen får en (exakt lika kaloririk) fruktyoghurt som innehåller tillsatt socker. I exempelvis Arlas nyckelhålsmärkta vaniljyoghurt kommer 30 procent av alla kalorier från rent socker, varav hälften är fruktos.
När barnen äter den sockerrika yoghurten kommer en del av kalorierna från fruktos att gå oregistrerade in i kroppen. Den höga sockerhalten och den låga fetthalten leder också till att blodsockertoppen efter måltiden blir högre."

Sockerskatt; ja eller nej?
Svar JA!

30 kommentarer:

 1. Se där, där stod det ju; att vissa företag saltar sin glass. Samtidigt gillar jag inte böcker som bara påstår saker utan att komma med bevis, speciellt inte när det är en bok som utger sig för att vara en faktabok. Det finns kanske något slags källförteckning i boken?

  Sista smakbiten får mig att tänka på när jag var och handlade och det stod en man och delade ut smakprover på en ny yoghurt. Det var passionsfrukt, så jag var tvungen att smaka (älskar passionsfrukt). Den var god, men alldeles för söt för frukten så jag frågade om det var en sådan där yoghurt med bara socker i. Då blev han först alldeles ställd, sedan kollade han och visst var det så. Det var många år sedan jag köpte smaksatt yoghurt nu, det funkar utmärkt att köpa naturell och själv lägga i frukt eller bär :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är fullspäckad med fakta för denna komplexa kunskap. Författaren kan verkligen läsa forskarrapporter (har doktorerat i molekylär bioteknik) OCH har förmågan att delge/lyfta fram vetenskapliga studier och forskningsrön på ett noggrant sätt som alla kan förstå utan tidigare specialkunskaper i ämnet. Men skulle jag ta med just ett faktaavsnitt som smakbit skulle denna bli alldeles för lång, för som sagt; det är ett komplext kunskapsområde och snuttifiering av bokens fakta funkar inte i ett sådant läge.

   Tack för din engagerande kommentar, nutrition kan väcka starka känslor och skapa debatt. :)

   Radera
  2. ...och; ja! Det finns en diger källförteckning i form av referenser längst bak i boken - hela 47 sidor lång!

   Radera
 2. Tack för intressanta smakebitar! Det är helt otroligt vad många produkter de stoppar socker i, som egentligen inte ens behöver det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att bli uppmärksam på att det är just så. ;)

   Radera
 3. väldigt intressant bok. den tänker jag läsa. älskar maffiga källförteckningar! tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant och viktig.

   Radera
 4. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Vi äter nog både för mycket socker och för mycket salt. Och jag är tyvärr inget undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berör de flesta av oss. Värt att sätta mer fokus på.

   Radera
 6. Tyckte väldigt mycket om både den här och Ett sötare blod, hon skriver bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra! Tack för tips förresten, såg den här boken första gången på din blogg! :)

   Radera
 7. Tack för smakbiten och jag tror säkert att denna är väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut både intressant och viktig.

   Radera
 8. riktigt läskig och bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkliga-livet-läskig... ;)

   Radera
 9. Den här läste jag precis när vi hade kalas för någon av sönerna.. Det var en intressant kontrast..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen ett utmärkt tillfälle för att förstärka bokens effekt. :D

   Radera
 10. Jeg er så heldig å være gift med den mann som er kokk og veldig ernæringsbevisst. I tillegg er det veldig mye mat jeg ikke kan spise, så det med sukker i mat er et problem. Men også ting som feks hvitt mel. Vi burde lære mer om hva vi putter i oss, og ikke minst hva vi putter i barna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökad medvetenhet om sådant här är klart viktigt för alla. Hoppas verkligen att kostforskning blir vanligare och visas mer intresse framöver.

   Radera
 11. Tack för intressanta, viktiga och skrämmande smakbitar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skrämmande, man fattar bara inte hur det får fortgå så som det gör.

   Radera
 12. Jeg er alt for glad i søtsaker, så denne boken burde jeg nok absolutt lese. Kanskje den kan skremme meg bort fra sukker og sjokolade en gang for alle? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir helt klart skrämd! Och ordentligt omruskad. Absolut skall du läsa denna! :)

   Radera
 13. Tack för smakbitarna! Det är en bok jag borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fernholms böcker borde nog precis alla läsa. Riktiga ögonöppnare, många bitar faller på plats för sådant som man tidigare haft sina aningar om.

   Radera
 14. En bok vi alla bör läsa - den hamnar på listan!
  Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).