tisdag 31 maj 2016

"För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet" av Yeonmi Park

För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park

Massolit Förlag:
"Yeonmi Park drömde inte om frihet när hon flydde från Nordkorea. Hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö - av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. Det här är berättelsen om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer. Vi får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking; och hur hon sedan utvecklas till en ledande människorättsaktivist - innan hon ens fyllt 21. För att kunna leva är en stark, insiktsfull och angelägen inifrånskildring av en tillvaro som hittills mestadels har varit dold för omvärlden."

En helt ofattbar skildring av en flykt (mor och dotter) undan svält och fattigdom i det fantastiskt egendomliga landet Nordkorea (som hämtat ur Orwells 1984). Den råa brutalitet dessa flyktingar sen blir utsatta för i Kina... Egentligen är det sådant man inte vill veta, men omvärlden måste naturligtvis få veta om dessa förhållanden och därför är självklart en sådan här bok oerhört viktig. För så här får det ju bara inte tillåtas fortsätta. Blir helt bedrövad, att människan kan bli så ond är otroligt svårt att förstå. Så trots att det är en sådan bok man helst inte vill läsa, läs den ändå. Påverkan är som ringar på vatten, ingen påverkan (oavsett liten och tillsynes obetydlig) är ju helt verkningslös i det stora hela.

Ett tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om För att kunna leva:
Hanneles bokparadis
Maddes Bokblogg

2 kommentarer:

  1. Det är så viktigt med böcker som behandlar hur verkligheten faktiskt ser ut och ger folk en inblick i hur människor har det. Ska försöka läs denna även om den såklart är tung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den var väldigt tung att läsa, brutalt ärlig och skrämmande. Men absolut viktig.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).