måndag 16 maj 2016

"Midsommargryning" av Lars Wilderäng

Midsommargryning av Lars Wilderäng är uppföljare till Midvintermörker. Mellandagskriget, tio år tidigare, har skapat ett nytt Sverige som rest sig ur askan under helt andra förutsättningar än tidigare. Året är nu 2023 och Gotland är väl så gott som rysk lydstat. De sanktioner mot Sverige som införts av ryssarna, menar man nu eventuellt skall kunna lättas på, om Gotland erkänns som självständig republik.
Försvarsmakten i Sverige är en fristående myndighet, ett yrkesförsvar som statsministern är väl medveten om känner en större lojalitet gentemot försvarsledningen (och den unge överbefälhavaren) än landet. Statsminister Anders Österö inser att ÖB måste bort. Men innan dess under en militärövning vid midsommartid tar utvecklingen en annan väg än väntat. Den yrkesmilitära försvarsmakten har en dold agenda.

Tänk om något liknande sådant här scenario skulle ske i en framtida verklighet? Tankar som behöver väckas. Nyttigt att förstå vart en viss utveckling kan leda, kanske till och med i värsta fall. Vilka vägar bör vi följa för att värna om en hållbar framtid i fred och frihet? Inte bara för oss här och nu, utan även för kommande generationer... Gillar tankeväckande böcker, och denna är inget undantag.

Scenariot är toppenspännande och otäckt realistiskt i ett brett perspektiv som innefattar allt från försvar till energipolitik, därav blir det förstås oerhört intressant. Men man bör nog vara militärt kunnig för att finna det relevanta med alla dessa långdragna och ingående beskrivningar av utrustning, militära fordon, militärteknik, samt vissa stridsscener som i mitt tycke bara blir way too much. För den som är insatt är det säkert dock just sådant som gör det här så bra, vad vet jag. Hursomhelst var det väl toppen att den här författaren genom bokserien Stjärnklart lyckades nå ut till en bredare läsekrets med sin specialkunskap, för budskapet är viktigt och ett sådant som bör medvetandegöras hos oss lite till mans, tror jag.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).