lördag 23 juli 2016

Bokbloggsjerka 22 – 25 juli

Fredagens bokbloggsjerka presenteras som vanligt av Annikas litteratur- och kulturblogg. Frågan är:

..."Har du råkat på någon relation (kan vara mellan vän/fiende, kollegor emellan, etc.) i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över? Om inte, skriv fritt om något som har med relationer att göra (t.ex. din egen relation till en viss författare)."

Första tanken: Kollegorna Thomas Lynley och Barbara Havers. En yrkesrelation mellan två samhällsklasser som är både upp och ner, men omtanken och vänskapen finns där alltid. Det handlar då förstås om Elizabeth Georges böcker, tror inte jag missat någon av dessa i serien och skulle bra gärna vilja sätta igång med den sist utkomna; Oanade konsekvenser.

Om någon relation ur filmens värld skall väljas, blir det såklart: Fox Mulder and Dana Scully. Ännu en relation mellan kollegor som månar fint om varandra (åtminstone en relation på det sättet i början av serien Arkiv-X - serien var ju förstås också klart bäst i början) och som genom sina olika erfarenheter, åsikter och kunskapsbakgrunder lär sig bli mer vidsynta.

En sista reflektion (hundmänniska som man nu är): Uppmärksammade att Håkan Nesser kommit ut med en ny bok innevarande månad; Nortons filosofiska memoarer. Det skall då handla om husse (Håkan Nesser) och hund (Norton Kierkegaard), eller i omvänd ordning... för det är hundens filosofiska funderingar om sin omvärld som lär vara det centrala i berättelsen. Verkligen jättesugen på att läsa och så här frestande beskrivs handlingen (text hämtad från bokus):
"Norton är en av Sveriges mest beresta hundar. Han har jagat bollar i Central Park, tiggt köttbullar i Stockholm, spanat på tikar i Kensington Gardens och räddat en kvinna i nöd på Gotland. Allt under överseende av husse Håkan Nesser. Tillsammans fick de elva år tillsammans av äventyr och vänskap.

Här berättar filosofen Norton Kierkegaard om sina talrika resor, sina bästa livsnjutartips och insikter han fått av att leva med oss tvåbenta.

Med kärlek, ömhet och underfundig humor har Håkan Nesser skrivit en tänkvärd liten hyllningsbok till sin älskade hund Norton. En bok som passar såväl hundälskare som alla som någon gång funderat på hur våra mänskliga beteenden egentligen ter sig för en hund."

Relationen mellan människa och hund (och katt, föralldel!) bör aldrig förbises som oviktig. ;)


Ha en strålande fin helg! :)
Ps. Lyckades tyvärr inte lägga in det här inlägget som länk i kommentarsfält hos Alkb´s jerkainlägg. Verkar vara något fel där nu - kompletterar med länken om det verkar rätta till sig så småningom. <3

2 kommentarer:

  1. Har läst några böcker om Havers och Lynley, tycker om de deckarna men jag glömmer hela tiden bort de, det finns ju så många andra böcker att läsa.

    SvaraRadera
  2. Lynley och Havers javisst - tog också med dem, intressant relation. Har lyssnat på Oanade konsekvenser och gillade ;) Nessers bok är jag nyfiken på, äntligen läst min första bok av författaren....

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)