torsdag 7 juli 2016

"I vargars följe" av Stef Penney

Bazar Förlag om I vargars följe av Stef Penney:

"I denna prisbelönta romandebut väver Stef Penney samman äventyr, spänning och humor till en fascinerande berättelse. Med det vidsträckta landskapet av is och snö som bakgrund skildras människornas relationer och öden under hårda livsvillkor.

Kanada 1867 - när vintern tar ett fastare grepp om den isolerade bosättningen Dove River i norra Kanada hittas en man brutalt mördad och skalperad. Spår från den döde mannens stuga leder norrut mot skogen och tundran. Mordet väcker uppståndelse i det annars så lugna och lite sömniga nybyggarsamhället. Gamla konflikter får nytt liv och väl dolda hemligheter kommer till ytan. Mordmisstankar riktas mot en 17-årig pojke som försvunnit i samband med dådet, och två män ger sig ut i det frusna landskapet för att söka efter honom. Men pojkens mamma är övertygad om sonens oskuld och när hon får en chans att följa efter, trotsar hon sin rädsla för de öppna vidderna och beger sig ut på sin livs svåraste vandring för att rentvå sin son."

Hade kanske för höga förväntningar på denna prisbelönta bok (f.ö. författarens debutroman)? Tyckte visserligen bra om miljöbeskrivningarna, skildringen av det karga landskapet, men i det stora hela blev tyvärr läsupplevelsen inte det förväntade.

Först och främst uppskattades alltså de inlevelsefulla naturbeskrivningarna, den kanadensiska vildmarkens tuffa villkor är på ett väldigt speciellt sätt effektiva, man förflyttas dit. Att sen genom läsningens gång få klura på hemligheterna som vävs in i handlingen är förstås ett plus. Visst är det även annorlunda och spännande med alla dessa udda karaktärer i historisk iscensättning, alla olika kategorier, men verkligen på tok för många att hålla reda på i kombination med alla sidohistorier som korsar varandra. Saken blir heller inte bättre av att det blir snårigt att hålla isär vem som tänker vad, vilket skiftar.

Så till sist; tror absolut detta kan vara något satsa på att läsa för den som gillar historiska deckargåtor, att läsa romaner som utspelar sig i vildmarksmiljö (vilket var det - plus det historiska perspektivet - som lockade mig till att läsa denna) och en handling med udda persongalleri.

Ett tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om I vargars följe:
Ewelinas Bokblogg
hyllan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).