måndag 25 juli 2016

"Om en Buick 8" av Stephen King

Om en Buick 8 av Stephen King

"Pennsylvania 1979. Polismannen Curt Wilcox hämtar hem en övergiven Buick 8 av 1954 års modell och placerar den i ett skjul vid statspolisens förläggning.Curt Wilcox förstår sig på bilar och vet att den skinande Buicken bär på magi. Ibland sveper den in sig själv i ett ljus så starkt att solglasögon är verkningslösa. Ibland sänker den temperaturen i karossen 30 grader under den omgivande luftens. När en kollega försvinner under mystiska omständigheter som troligtvis kan knytas till bilen i skjulet fylls Curt Wilcox av skräck och fasa.

Året är nu 2001. Curt Wilcox dödas av ett rattfyllo. Hans artonårige son bearbetar sin sorg genom att hålla till vid statspolisens förläggning. Han "adopteras" av pappans kollegor och blir fixerad vid bilen i skjulet. För att stilla hans nyfikenhet bestämmer hans nya "familj" att berätta den skrämmande historien om en Buick 8."

Det här är berättelsen i berättelsen om en ovanlig bil, som hämtad från en annan värld, och som tycks fungera som en magisk länk till en okänd existens. Curt Wilcox son får genom den bortgångne faderns kollegor höra den otroliga historien om den magiska bilen och vad den haft för sig under de år den stått i polisens skjul. Förutom detta serveras man även alla sidohistorier om polisens arbete, olika episoder o.s.v.

Blev faktiskt lättad över att jag lyckades ta mig igenom denna roman utan att skumläsa, för ärligt talat, i mitt tycke var detta en av de sämre böcker jag läst av denna författare. Har kanske fått nog av King även denna andra omgång (första omgången då King-böcker slukades var förstås på 80-talet). Om en Buick 8 uppfattades övermåttligt pratig/babblig och historien kändes inte alls särskilt skrämmande. Även om nu bilen och dess egenheter (sin funktion som portal till något okänt) tar stor plats i berättandet, så handlade det väldigt mycket om annat kring polisens arbete. Hade t.ex helt klart hellre velat veta mer om den andra världen, som man bara får glimtar av.

Så lite besviken blev man, trots att medmänskligheten som kännetecknar Kings romaner även finns här, den där tilltalande värmen och omtanken som finns mellan karaktärerna, trots det blir det bara ett okej i betyg från mig för Om en Buick 8.

Tidigare på bloggen publicerad smakbit ur boken finns här.

Betyg: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)