söndag 21 augusti 2016

En smakebit på søndag: Stjärndamm

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Faktiskt bara kommit halvvägs i Lars Wilderängs Stjärndamm, den efterlängtade tredje och sista delen i Stjärnklart-serien.

Massolit förlag om Stjärndamm:

"Den civilisation som sakta men säkert byggdes upp igen, 10 år efter Nedsläckningen, är nu krossad. Inga kulor i världen kunde skydda dem mot den fiende som var nära att förinta dem alla. Och som visade sig vara värre än den mest fasansfulla mardröm.

Några av de få överlevande har åter samlats på Carlstens fästning, fångade som råttor och omringade av hotfullt svarta ögon. Det måste finnas ett sätt att stoppa det här hotet, om det så är det sista de gör. Frågan är bara hur de ska ta sig ur sin fångenskap, och om det finns fler överlevare där ute?"

Orsaken till att det går långsamt framåt beror inte på att det är mindre bra, utan att den epub-länk som skickades till mig inte var klickbar, vilket gjorde att den inte gick (nåväl, antagligen möjligt om man var mindre teknisk idiot än vad jag nu är) att ladda ner till läsplattan utan bara till laptop. Att läsa på laptop är ingen höjdare, enligt mig. Väldigt gammaldags när det gäller böcker, må pappersböckerna aldrig försvinna! Hursomhelst har ju inte det här med saken att göra, kunde vara så mycket värre... nanomiterna som slagit ut all teknik och el i den dystopiska värld Wilderäng skapat slipper vi ju i varje fall. :)

Här är smakbiten hämtad från sidan 109, en tillbakablick:

"Fabian gissade att det bara var ett av alla rykten som snurrade. Cyberangrepp. Krig. Hela Europa utplånat av kärnvapen. Norrland hade stängt av strömmen för resten av Sverige och levde gott där uppe på sin vattenkraft. Där i norr fanns det el och allt fungerade som det skulle.
Det var norrut man skulle. Så var det bara. Även om hösten var på ingång.
Fast att Norrland skulle ha brutit strömmen var förstås nonsens. Det förklarade inte varför ingenting fungerade. Inga bilar startade. Inte ens radio fungerade och det fanns ingen tillgänglig information, inte ens på papper. Nej, antagligen stämde det att det var kärnvapenkrig. Elektromagnetisk puls. Eller så var det en sådan där solstorm, som på 1800-talet. ”Carringtonhändelse”. Aldrig skett sedan samhället elektrifierades, än mindre blev elektroniskt och digitalt. Solstormen måste ha förstört all elektronik, vilket förklarade precis allt som hänt. Fast Fabian höll tyst om det. Ingen idé att verka insatt och få folk efter sig.
Han hakade av säkerhetskedjan från dörren, så tyst som det bara var möjligt, innan han vred om låset och gläntade på dörren för att kika ut i trapphuset. Det verkade tomt och Fabian smög ut."

Hur man ser på och vad man tycker om den här bokserien varierar nog ganska mycket, men från mitt perspektiv läser jag fortfarande in ett bakomliggande syfte, naturligtvis ännu mer väl dold så här i tredje och avslutande delen i serien, med alla dess utomjordingar, vampyrer och zombies...

Bestämmer man sig för att läsa trilogin, så läs hela från början till slut och håll fast vid "den röda tråden".

Aldrig fel att tänka till kring samhällsskydd och beredskap inför utmaningar som i olika - mer realistiska(!) - framtidsscenarier kan tänkas uppstå. Säkert är bristerna många och säkert behövs det utökade åtgärder. Så: en actionspäckad fantasifull dystopi i roande och underhållande stil, men med underliggande mål och mening som kanske når ut till flera, hur fel kan det vara? ;)


Önskar er alla en fin söndag,
härligt att smakbitarna är tillbaka igen!
animated-love-smiley-image-0320

16 kommentarer:

 1. En serie som jag blivit nyfiken på. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Jag är väldigt nyfiken på den här serien. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Jag har läst del 1 men vet inte varför jag inte fortsatt, kanske lite skrämmande.

  SvaraRadera
 4. Har första och andra delen i hyllan :)

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Wilderängs böcker är jag sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 6. tack för smakebit och läsråd!

  SvaraRadera
 7. Låter spännande. Inte läst något av Wilderäng. Ännu. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 8. En författare jag inte läst något alls av, tror jag.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Började en gång lyssna på första delen i serien men orkade aldrig lyssna klart. :)

  SvaraRadera
 10. Tror inte de här böckerna är något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten - har hört talas om serien men det är allt. Håller med dig - att läsa på laptopen är inte särskilt roligt.

  SvaraRadera
 12. Låter lockande, men jag förstår att man måste börja med första delen i serien.

  SvaraRadera
 13. Har fastnat i bibliotekskö på den här, har haft 5 före mig i flera veckor nu...

  SvaraRadera
 14. Spennende smakebit, og et nydelig cover på boken :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)