torsdag 4 augusti 2016

"Inkräktarna" av Linus Karlén

Inkräktarna av Linus Karlén (Nomen förlag; books-on-demand). Recensionsexemplar. Bokpresentation hämtad från bokus:

"Inkräktarna utspelar sig i 1000-talets Norden. Vi får träffa Leif - en hednisk ung man som bor i en liten bygd där frid och fröjd råder. Folket lever i harmoni med naturen och varandra. Allt detta ändras dock när två hemvändare kommer till bygden efter att ha levt flera år på andra sidan världen. De har nämligen med sig femtio krigare i följe. Tillsammans är de ett kristet fanatiskt brödraskap, som snart kommer att kallas för "korsbärarna" i folkmun. Det uppstår en kulturkamp och konflikten är ofrånkomlig. Bygden kommer aldrig mer att vara sig lik.
Vi får en annan bild av Nordens kristnande."


"En historisk roman om kristnandet av Norden sett från ett hedniskt perspektiv." Så presenterar romandebutanten Linus Karlén sin första bok, som jag hoppas inte blir den sista. Här finns klar författartalang för att fängsla läsaren med en berättelse fylld av spännande äventyr och intressanta infallsvinklar mot en historisk epok som genom tiderna säkert anpassats till oigenkännlighet för hur det egentligen var. Historien skrivs som vi vet av vinnarna och Mark Twain hade ju även ett passande citat för detta: "En epoks altarduk är ofta nästa epoks dörrmatta. Till och med det bläck som historien skrivs med är ingenting annat än fördomar och personliga värderingar i flytande form."
Visst lär det inte ha varit så enkelt och okomplicerat med införande av kristendomen bland asatroende nordbor. Högst troligt var omställningen långt mer besvärlig att genomföra än vad de äldre historieböckerna vill låta påskina. Som nämns i bokens epilog insåg man i det läget med all säkerhet fördelarna med att omdana de befintliga gamla hedniska traditionerna för att på ett listigt sätt överföra och anpassa dessa till den kristna läran; som exempel: transformera skördeblot/sensommarblot via skördefest och senare, såsom fram till vår tid; Mickelsmäss (då man inom Svenska kyrkan idag firar ärkeängeln Mikael på Den helige Mikaels dag).

I berättelsen får man följa den unge Leif och hans vidare öden och äventyr efter att två hemvändare kommit till bygden. Dessa kommer med ett femtiotal krigare, främlingarna - de flesta nordmän - har samtliga kors hängande kring halsen och med sig i följet har de två heliga män som förkunnar om den kristna läran. De stannar och blir bland befolkningen sedermera kallade "korsbärarna", oro och missdåd börjar sprida sig i den tidigare så stillsamma och fridsamma bygden. Stämningen blir alltmer hotfull, Leif ser sig tvingad att fly från sin hembygd och på sin fortsatta färd, fylld av ständigt kommande utmaningar, möter han både nya fränder och fiender.

Det här är en lättläst historia, en bok som säkert främst passar en ung målgrupp då språket är ungdomligt och modernt, för egen del upplever jag det dock emellanåt vara lite väl modern språkstil för att matcha en historisk roman. Men man får ha i åtanke att unga bokdebutanter som väljer att självpublicera sina böcker via t.ex books-on-demand (har läst ett antal sådana tidigare) inte har den support andra författare har, i form av redigerare, rådgivare och förlag bakom ryggen. Som tidigare nämnt är det hursomhelst spännande berättat och det är ett äventyr som fängslar, lite som en saga från vikingatid (är ju sen själv lite extra svag för just sagor...). Det råder ingen tvekan om att boken är skriven av någon som har starkt intresse - med tillhörande god research - för sådant som rör tiden för handlingen.
Att sen för en roman få till ett bra slut är en konst, och tyckte här det lyckades så förträffligt bra - ett sådant där starkt slut som dröjer sig kvar och som man minns. Bra jobbat!

Vill verkligen tro att det finns bra författarmentorer som kan stötta och ge råd till sådana här talanger som har framtiden för sig då det gäller att skriva och berätta. Linus Karlén lär vara en kommande författare att räkna med, rekommenderar att läsa denna romandebutants första bok, en historisk roman med ett ovanligt perspektiv, ett fängslande äventyr framställd på ett enkelt och lättläst sätt med bra driv i handlingen.

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus: E-bok, Häftad
Adlibris: E-bok, Häftad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).