måndag 22 augusti 2016

Vad är esoterika?

Läste i DNs nätupplaga om en mysko bok som Akademibokhandeln bytt kategori på: Livet med kvantfysiska glasögon av Mikael Säflund och Titti Nordieng. Kategoribytet gick från psykologi till esoterika... vad tusan är "esoterika" och vad är det för konstig bok som tydligen (mig ovetande) har toppat försäljningslistor i sommar? Så här beskrivs "esoterisk" enligt SAOL:

"avsedd för de invigda; svårtillgänglig"

...och så här beskrivs "esoterism" enligt wikipedia:

"(från grekiskans iso, inuti och ter som har med motsättning att göra) är ett svårdefinierat begrepp som vanligen syftar på hemliga läror och fördolda kunskaper knutna till hemliga sällskap. Dessa sällskap kan ha hemliga invigningar, inte sällan i flera steg. Många, men långt ifrån alla, av dessa hemliga läror har ofta bottnat i religionen.
I religiös bemärkelse har esoteriska läror (se mystik) förekommit i de grekiska mysteriereligionerna och har i princip alltid existerat inom religionerna (se sufism, kabbala, gnosticism, Johannes Eckhart, Jakob Böhme, Förborgade Ord, zen) när den allmänna formen av religionerna inte fullt ut kunnat förklara verkligheten och olika skeenden eller räckt till i sökandet efter Det Absoluta.
I vid bemärkelse används begreppet esoterism för allt från frimureri, teosofi, ockultism och alkemi till parapsykologi, efemerider, rollspel, yoga och tarot, och är dessutom ett bärande tema i fantasylitteraturen."

Bokus kategoriserar boken som "new age & alternativa terapier" samt "populärpsykologi". Presenteras så här:

"Oavsett om du är singelpappa, fru, VD, helgon, syndare, Svensson, guzz eller pensionär kommer du att börja förändras så fort du tar denna bok i dina händer. För det är så kvantfysikens lagar fungerar.
Men vad är egentligen kvantfysik? Kvantfysikerna menar att den som säger att den förstår kvantfysik har inget förstått!
Den här boken radar inte upp de matematiska formler som prövas i kvantfysikernas laboratorier. Vi tar istället av oss labb rockarna, kliver in i verkligheten, men behåller de kvantfy siska glasögonen på näsan.
Hur blir det om vi applicerar den kunskap fysikerna laborerar med i kvantfysikens värld? Vad händer då med våra vanliga liv? De blir inte särskilt vanliga... Snarare magiska.
Den applicerade kvantfysiken ger oss möjlighet att skapa de liv vi drömmer om. Och detta utifrån information som varken är baserad på tro eller övertygelser utan på vetenskap i form av tusentals publicerade studier."

Vad sjutton är "guzz" då? Brukar vara ganska bra på ordkunskap, men här dök ju ännu ett okänt ord upp. Nåväl, "tjej" skall det tydligen betyda (slangord uppenbarligen, inte så bra på såna).

Efter att ha läst några recensioner fattar jag inte alls hur en sådan här bok blivit så populär. Man menar att det handlar om att vårt medvetande bestämmer hur vår verklighet blir och på så vis har den som t.ex. är sjuk (oavsett vilken sjukdom det gäller) möjlighet att tänka sig frisk. Vilket humbug (om det nu är så som beskrivs) och vilket hån mot alla sjuka! Skulle nog bli så upprörd om jag läste en sån här bok så det rentav skulle bli ohälsosamt. Har foliehatten blivit populär igen?

Fråga: Vad är esoterika?

Mitt svar: Kvacksalveri. Utan någon som helst vetenskaplig grund.

Läs DNs artiklar:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-avfardar-bastsaljare-saknar-vetenskapligt-stod/

2 kommentarer:

 1. Både min man och jag satte frukostteet i halsen igår morse när vi läste artikeln. Jag blir rent provocerad av sånt här! Det känns som ren spekulation, ett sätt att tjäna pengar på folks okunskap kombinerad med människors längtan efter att leva fulländade, lyckliga liv. En del av sakerna som den kvinnliga författaren sa i artikeln fick mig att baxna. Att hon inte skäms!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som är frisk har tusen önskningar, den som är sjuk har endast en. Hade det funnits någon sanning i deras påståenden hade absolut ingen varit sjuk... Det går verkligen inte att tänka sig frisk, möjligen om det handlar om psykosomatisk sjukdom som kanske ibland går att påverka genom placebo, men det är ju inte bara den typen av sjukdomar de menar.

   Så visst blir man provocerad, arg och ledsen över sådana här dumheter!

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)