lördag 17 september 2016

"Aprilviolerna - en novell" av Hjalmar Söderberg

Aprilviolerna - en novell av Hjalmar Söderberg - en novell från Novellix:

"Hjalmar Söderberg, född 1869 i Stockholm, gjorde sin författardebut 1890 med en novell i Dagens Nyheter och hans första verk i bokform var romanen Förvillelser (1895). Till de mest kända hör romanerna Doktor Glas (1905) och Den allvarsamma leken (1912), samt novellen Pälsen (1898). Söderberg räknas som en av 1900-talets stora stilister och läses flitigt även i vår tid. Under sitt omfattande författarskap skrev han över åttio noveller och omtalas ofta som novellkonstens byggmästare.

I dag, 75 år efter Hjalmar Söderbergs död, är hans författarskap fortfarande högaktuellt och hösten 2016 har Den allvarsamma leken biopremiär i regi av Pernilla August.

En sen kväll i april när Professor Jerneld är på väg till en bjudning, hör han genom ett fönster en oemotståndlig sång som förundrar honom. Rösten visar sig tillhöra en gammal ungdomsbekant som nu är gift med den något bryska Professor Grendel. Mot bättre vetande inleder Jerneld och professorskan en kort romans som långt senare får oanade konsekvenser.

Aprilviolerna är en berättelse om livets förgänglighet där Söderberg skickligt blandar melankoli med komik."

Novell från Hjalmar Söderberg-fyran som Novellix givit ut. En läsvärd liten intrikat historia. "En skilsmässa brukade på den tiden vanligtvis ordnas genom en Köpenhamnsresa, men en utflykt till Kreta kunde göra samma nytta."

Betyg: 4/5

1 kommentar:

  1. Såg den Allvarsamma Leken ikväll på bio. Gillade den mycket mer än boken då den gav båda huvudkaraktärernas perspektiv och inte bara den manliga hjälten. Men jag ska nog ta och läsa mer av Hjalmar snart :) Så kul med alla novelltipsen från dig :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)