onsdag 7 september 2016

"Blom" av Hjalmar Söderberg

Blom av Hjalmar Söderberg - en novell från Novellix:

"Hjalmar Söderberg, född 1869 i Stockholm, gjorde sin författardebut 1890 med en novell i Dagens Nyheter och hans första verk i bokform var romanen Förvillelser (1895). Till de mest kända hör romanerna Doktor Glas (1905) och Den allvarsamma leken (1912), samt novellen Pälsen (1898). Söderberg räknas som en av 1900-talets stora stilister och läses flitigt även i vår tid. Under sitt omfattande författarskap skrev han över åttio noveller och omtalas ofta som novellkonstens byggmästare.

I dag, 75 år efter Hjalmar Söderbergs död, är hans författarskap fortfarande högaktuellt och hösten 2016 har Den allvarsamma leken biopremiär i regi av Pernilla August.

Skrädderiarbetaren Blom har lämnat Långholmens fängelseportar bakom sig och efter nio månader drar han sitt första andetag i frihet. Med intjänade pengar på fickan drömmer han om ett nytt liv fyllt av lycka och välstånd. På sin vandring genom staden träffar han på sin gamla käresta Edit och dagen tar plötsligt en oväntad vändning

I Blom kommer läsaren nära vardagen i sekelskiftets Stockholm och novellen speglar med en humoristisk ton karaktärernas livsval."

En utsökt liten novell! Levande och lustiga miljöbeskrivningar, storstadsskildringar från sekelskiftet som man bara inte får missa. Härlig twist på slutet.

"Han hade kommit ner på Liljeholmsbron. Mjölksnurror skramlade och smålurviga bondhästar stretade mödosamt med sina pinnkärror uppför det branta landfästet. Från de hundra fabriksskorstenarna kring Årstavikens stränder stego rökarna stilla och pelarrätt mot höjden som från ett herren behagligt offer. Över järnvägsbanken rusade kontinentexpressen söderut med restaurangvagnen full av frukosterande resenärer med ansjovisar på gafflarna." 
Utdrag från sidan 14 (Novellix); Blom av Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg omnämns ofta som "Novellkonstens mästare", sällar mig utan tvekan till dessa, den här novellen var riktigt bra och perfekt välskriven. Självklart vill jag även läsa de övriga i den s.k. Hjalmar Söderberg-fyran som Novellix givit ut.

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

  1. jag hade svårt för Den Allvarsamma Leken då huvudpersonen kändes så gnällig för mig XP Men vill ge Hjalmar fler chanser. Min kompis säger att Dokotor Glas är väldigt bra. :) Men ska nog kolla upp denna novell nu med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Doktor Glas är bra, den skall du absolut läsa. ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)