söndag 25 september 2016

"En dåres anteckningar" av Nikolaj Gogol

En dåres anteckningar av Nikolaj Gogol - en novell från Novellix.

"År 2000 i april den 43:e.
I dag är en festdag utan dess like! Spanien har en kung. Han har återfunnits. Denne kung är jag. Just i dag fick jag reda på det. Jag får allt erkänna att det var som att plötsligt träffas av blixten. Jag begriper inte hur jag hela tiden har gått omkring och trott mig vara ett titulärråd. Varifrån fick jag en sådan löjlig idé? Tur att ingen kom på tanken att spärra in mig på dårhus. Nu är allt uppenbarat för mig. Nu ser jag allt klart och tydligt. Men tidigare, jag begriper det inte, tidigare såg jag allt som genom en dimma."

En sorts dagboksanteckningar nedtecknade av en obetydlig tjänsteman, som företrädesvis mest tycks sitta och vässa fjäderpennor. Fram träder det sinnessjuka hos mannen alltmer, när man når halvvägs in i berättelsen tror man faktiskt inte det kan bli mer galet... men det blir det, alldeles helt förtvivlat vansinnigt!

Med svartaste svarta humor får man nog också en allvarlig glimt av hur det stod till med den tidens (1800-talets Ryssland) institutioner för svårt psykiskt sjuka, ruggigt värre att tänka sig hur det var.

Läsvärd, men gillade Gogols Kappan och Näsan bättre.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)