söndag 18 september 2016

En smakebit på søndag: Lignumkorset

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Här idag hämtas smakbiten från Lignumkorset - En resa i tid och rum av Viktor Nilorak (pseudonym). Sidan 59:

   "Det är fortfarande väldigt ljust ute. I allén ljuder vattnet från små fontäner och palmerna vajar harmoniskt i den svaga vinden. Framme vid vakten blir vi väl bemötta av två väktare som talar engelska med spansk brytning. Jag talar om vad som hänt och överlämnar kopior på de tre fotografierna, med tillhörande text och bibelcitat. Maria ger dem vårt telefonnummer och ber dem höra av sig så fort de hunnit titta på övervakningsfilmerna.
   Vi går raskt tillbaka hem för att se på presskonferensen om det makabra fyndet vid väderkvarnen. Jag dukar upp ostar, korvar och kex, samtidigt som Maria luftar vinet och häller upp isvatten.
   Exakt klockan sju sitter vi spända framför TV:n och smuttar på vinet. Sändningen börjar och en man i medaljprydd polisuniform informerar om vad som hänt. Både jag och Maria sitter så tysta som möjligt, för att koncentrera oss på vad som sägs. Lättade hör vi att han pratar engelska och det dröjer inte länge förrän vi förstår varför. I lokalen finns utländska journalister, bland annat från Sverige.
   Det har inte skett ett mord, utan tre, och åtminstone två av dem betraktas som ritualmord. Samtliga offer är svenskar."

Om Lignumkorset:
"Lignumkorset är en äventyrsroman med kulturromantiska inslag. Ett medelålders gift par från Sverige hyr ett boende i Spanien, tillsammans med katten Viggo. Kvinnan, som heter Maria, ser fram emot att få skriva en bok i lugn och ro medan mannen, Gussen, ska ägna sig åt aktiehandel. De upptäcker ett nytt land, dess historia, kultur och gemenskap. Gussen och Maria reser i rummet, men upplever också tiden. Vad har egentligen hänt och varför? De dras in i en allt mer märklig, mystisk och emellanåt skrämmande händelseutveckling. Gussens barndomsvän, Bernt, ringer i tid och otid, oftast olägligt. Parets ibland dråpliga, men även mysiga vardag, varvas med inslag av allvarlig karaktär. En kvinna från London, en man från USA och en mäktig finansman från Sverige, är några av dem som korsar Gussens och Marias livsväg. Gränsen mellan verklighet och fantasi blir ibland vag, de upplever saker som livets erfarenheter inte kan minnas. Vad kan de gåtfulla talen, religiösa symbolerna och andliga husen förtälja? Tiden kommer ifatt dem och historien gör sig påmind."

Tidig morgon med läsning och blev då fast för denna. Framöver kommer det vara Lignumkorset som gäller, allt annat läsbart får vänta... ;)


Önskar er alla en riktigt skön septembersöndag!

Smakbitarna som samlas i nätet denna vecka finner man här.

Hjulspindel
(söndagen den 14 september 2014)

14 kommentarer:

 1. Ja, lite nyfiken blir jag ju. Låter lite som en Dan Brown-historia :)

  SvaraRadera
 2. En ny bok för mig. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Det var ingen bekant bok, tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 4. Håller med Monika om att tankarna far i väg till Dan Brown. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. helt nytt för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Det här låter som en intressant och spännande bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Den lockade mig men i beskrivningen av boken finns en del som gör mig lite mer skeptisk...

  SvaraRadera
 8. Helt ny bok för mig. Låter lite spännande. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 9. Låter intressant! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Tror inte att den här är något för mig, men tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 11. Ah, det hørtes spennende ut! Det er dessverre ofte vanskelig å få tak i svenske bøker i Norge. Så jeg får lete litt på nettet :-) Takk for flott tips og ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i Norge, hos Tanum :-) https://www.tanum.no/_skjonnlitteratur/romaner/lignumkorset-:-en-resa-i-tid-och-rum-viktor-nilorak-9789176839461 (häftad). Om du föredrar E-bok så är ISBN: 9789176839478, men den har jag inte sett i Norge än, dock i Sverige och Finland samt på iBooks (iTunes). Önskar trevlig söndagskväll!

   Radera
 12. Tack för den fängslande smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)