onsdag 7 september 2016

"Funkislampa" av Jerker Virdborg

Funkislampa av Jerker Virdborg - en novell från Novellix:

"Lika självskriven för den svenska sommaren som bad, jordgubbar och glass är loppisen. Bland bråten och prylar blir sakernas värde ofta diskuterat, hur mycket är du beredd att betala? I Jerker Virdborgs novell Funkislampa ska Freddies bror snart fylla 40, och inför den förestående födelsedagen kommer presenterna på tal; önskelistan kokas ner till ett antal, hutlöst dyra antikviteter. Högst upp står en speciell lampa som brodern spanat in länge. Turen verkar vara på Freddies sida i presentjakten, men allt går inte riktigt som planerat...

Funkislampa är en träffsäker och humoristisk berättelse om hur fel det kan bli när det bara borde bli rätt.

Vad ska du ha för grejorna här då? sa jag långsamt och svepte lite nonchalant med handen, för Per hade lärt mig att om det gick att undvika så skulle man aldrig röja vilken pryl man var intresserad av. Bakom bordet stod en man med mustascher och intensivt gröngrå blick. Han såg ut att vara i femtiofemårsåldern. Tio kronor styck, sa han."

En helt okej novell, varken mer eller mindre. Enkelt språk och lättläst. Lite väl långsökt och godtrogen idé som föds av berättarjaget, och visst blir det sen heller inte det storartade utfall som var tänkt. "Twisten" på slutet föll rätt platt, undrade nästan om jag missat något väsentligt. ;)

Det nu lågt satta betyget för den här novellen ändrar inte beslutet att ta mig an Jerker Virdborgs Svart krabba. Verkar vara en spännande thriller i min smak, den står helt klart på tur att läsa.

Betyg: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)