torsdag 15 september 2016

Hett i hyllan #2

Dags för "Hett i hyllan" igen! På torsdagarna blickar vi mot bokhyllornas olästa böcker, och vad det mer ingående går ut på kan man läsa om hos Bokföring enligt Monika.

Som nummer två bland de olästa böckerna i bokhyllan väljs Vågen av Don DeLillo.

Pocketboken inhandlades på årets stora bokrea, så jättelänge har den alltså inte väntat på att bli läst. Men faktum; tanken var att jag troligen skulle starta läsa på en gång när den kom i min hand, dock kom annat emellan och boken åkte in i hyllan och glömdes bort lite, tills nu.


Kanske blev jag påverkad av en artikel i Expressen, kanske var det själva händelsen i sig (konspirationsteorierna kring den), platsen/tiden för händelsen, eller, helt enkelt, allt sammantaget. Intresseväckande hursomhelst. Skulle någon bok av DeLillo läsas så skulle det i varje fall bli Vågen, och plötsligt fanns den då där på bokrean...

"När Don DeLillo slutligen får hämta sitt Nobelpris kommer Vågen (1988) att lyftas fram jämte Vitt brus (1985) och Under jord (1997) som hans främsta verk. I sitt förord går Ola Larsmo så långt som att kalla Vågen den kanske bästa amerikanska politiska romanen av dem alla. [...] 
I sitt författarskap återkommer Don DeLillo, född 1936, hela tiden till samma ämnen: konspirationer, konsumism, television, upplösningen av familjen, övergången till den digitala tidsåldern, löftet om förnyelse genom våld, terrorism. Hans fascination för hemstaden New York och hans intresse för modern konceptkonst lyser också hela tiden igenom." 
Jan Gradvall - Expressen Kultur 4 maj 2012

Så här står att läsa om författaren Don DeLillo (Modernista):
"Don DeLillo [f. 1936] är en amerikansk författare, född och bosatt i New York. Två gånger har hans romaner tilldelats The American Book Award, för Vitt brus, 1985 och för Under jord, 1998. Han nämns ofta i nobelprissammanhang och fick som första amerikan det prestigefyllda Jerusalempriset."

Vågen - bokens baksidestext:
"I Vågen kombinerar Don DeLillo fakta, hypoteser och fiktion till en mångfacetterad skildring av de händelser som ledde fram till mordet på John F. Kennedy den 22 november 1963.
Berättelsen som vävs fram - lika skrämmande som den är fängslande - följer Lee Harvey Oswalds väg från de problemfyllda tonåren till den instabile unge man som söker efter en roll åt sig själv i historien.
När »historien« dyker upp i form av tre baksluga CIA-agenter tippar vågskålen ohjälpligt över och Oswald är fången i händelser långt bortom hans kontroll."

Spännande, enligt min mening. ;)


2 kommentarer:

  1. Ny titel för mig, men den verkar klart läsvärd.

    SvaraRadera
  2. Den här låter ju spännande. Och jag har ju precis sett TV-serien 11.22.63 också så jag är mitt inne i konspirationsteorierna :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)