söndag 25 september 2016

"Nattsidan" av Joyce Carol Oates

Nattsidan av Joyce Carol Oates - en novell från Novellix:

"I Joyce Carol Oates novell Nattsidan visar hon prov på sin skicklighet som berättare av såväl skräcklitteratur som kortprosa, två sidor hos den den ständigt nobelpristippade författaren som varit mindre uppmärksammade. Nattsidan utspelar sig under slutet av 1800-talet och läsaren sugs in i en kuslig berättelse som utspelar sig i en värld av spiritism och mediala kontakter, där liv ställs mot död, förnuft mot känsla, tro mot kunskap. Även om Fru A. hade informerat oss i förväg om att vi inte skulle få bevittna några fysiska fenomen syntes ibland ljus som glimrade till i det släckta rummet, som de svagt pulserande ljus som eldflugor åstadkommer, och både Perry Moore och jag själv kände ekbordet vibrera under våra fingrar."

Vetenskap och pseudovetenskap, ett sanningssökande som får oanade konsekvenser, skepticism som övergår i tro och sjuklig iver efter paradigmskifte. Ruggig historia om livet och döden, med en handling som utspelar sig under 1800-talet. Riktigt bra till en början men lite snopet slut och alltför kort, det här borde ha kunnat bli en spännande roman istället.

Det första jag läst av Joyce Carol Oates som tydligen blivit prisbelönt för sin (gotiska?) skräcklitteratur. Nöjer mig nog inte med denna, vill läsa mer av Oates.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)