tisdag 6 september 2016

"Oanade konsekvenser" av Elizabeth George

Oanade konsekvenser av Elizabeth George:

"William Goldacres självmord får förödande konsekvenser för hans familj, men vilken var den bakomliggande orsaken till tragedin och hur ska hans föräldrar och bror någonsin kunna gå vidare? Finns det något samband mellan den unge mannens hopp från en klippa i Dorset och ett mordfall i Cambridge?

Den kända feministen och författaren Clare Abbott har hittats giftmördad på sitt hotellrum i Cambridge och hennes förläggare Rory Statham misstänker att Clares personliga assistent Caroline Goldacre, mor till William, kan ha något med mordet att göra. Thomas Lynley ser till att Barbara Havers kopplas in på fallet i och mening att hjälpa Barbara att visa framfötterna så att hon ska slippa hotet om förflyttning. Barbara börjar med Winston Nkatas hjälp gräva i omständigheterna kring både Williams och Clares död och finner väl bevarade hemligheter, lögner, svek och en bitter familjefejd som går utanpå det mesta. När så Rory Statham råkar ut för ett förgiftningsförsök tvingas de skruva upp takten och jobba mot klockan i jakten på mördaren."

Så blev det då dags för nummer 19 i Lynley-serien (samtliga titlar nämndes i en lista tidigare på bloggen här). Tror (men bara tror) att det får räcka nu, kanske blev denna senaste till och med en för mycket. Relationer, relationer, och åter relationer... sen alla dessa extremt avvikande personlighetstyper. Blir liksom bara för mycket, gjorde att intresset blev ytterst svalt för själva mordhistorien i sig. Dessutom känns andra halvan av boken överdrivet utdragen, samma saker stöts och blöts om och om igen på ett tröttsamt vis. Inte tu tal om att författaren är både skicklig och slipad i sitt skrivande, men ibland upplevs det som att sidantalet mycket väl skulle kunna minimeras om man slapp alla omtagningar av händelseförlopp (behövde liksom inte bli påmind hela tiden).

Visst kan man roas av karaktären Barbara, men här blir den sjaviga damen lite väl överdrivet rå, särpräglad och faktiskt lite smått korkad (är det måhända de avflyttade grannarna Taymullah Azhar med dottern Haddiyah som saknas henne?). Thomas Lynley får däremot hålla stilen och utvecklas på ett trovärdigt sätt med de erfarenheter han har i bagaget. Att Winston Nkata tar mer plats är positivt - gillar verkligen den lugna, lågmälda och kloka karaktären (som dessutom outtröttligt tycks försöka påverka kollegan Barbara till ett mer hälsosamt leverne - ingen lätt sak). En karaktär man retar upp sig på, men som ändå upplevs intressant och rätt trovärdig som personlighetstyp, är Isabelle Ardery, chefen för mordroteln. Isabelle har verkligen inte mycket till övers för Barbara Havers och på något vis liknar dessa två antagonister ändå varandra, var och en med sin oresonliga inställning. Är det konstigt att Lynley finslipat sin underhandlingskonst?

Läste ut denna, såväl som föregående böcker av Elizabeth George, men med lägre hastighet och viss möda måste jag tillstå.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Oanade konsekvenser:
Johannas deckarhörna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)