onsdag 7 september 2016

Onsdagskaffe med Jonas paleokök


En efterlängtad bokvinst kom idag äntligen med posten!: Jonas paleokök av Jonas Lundgren.

Till eftermiddagens koffeinintag blev det att bläddra i denna härliga paleo-kokbok. Bara ren, naturlig mat utan processade livsmedel och snabba kolhydrater (som socker och gluten). Alltså; "back to the roots", här i form av Jonas Lundgrens säsongsanpassade nordiska paleo, en fri variant som sätter smaken i främsta rummet - gillar det! :)

Så här beskrivs boken från förlaget Bonnier Fakta:

"Stjärnkockens nordiska paleorecept för en enklare och godare vardag!
I USA är paleo sedan en tid tillbaka den allra hetaste dieten. Nu sprider sig kunskapen om den rena, naturliga maten med så många hälsovinster till Sverige. Här väljer du bra råvaror och lagar mat från grunden, mat som inte bara är bra mot en rad välfärdssjukdomar eftersom den återställer din kropps naturliga balans, utan också smakar som mat ska.

I stället för processade livsmedel och snabba kolhydrater i form av socker och gluten skapar du hälsosamma rätter av fisk, kyckling, skaldjur och kött; massor av grönsaker och rotfrukter, samt bär, nötter och nyttiga fetter. Back to the roots, helt enkelt – fast med Jonas Lundgrens moderna nordiska twist.

Med en kost som är naturligt fri från tillsatser, gluten och vitt socker – och istället är proppfull med vitaminer, mineraler och antioxidanter – ger du dig och din kropp den bästa möjligheten att vara pigg och frisk. Att kunna fungera i vardagen samt orka träna ordentligt. Eller bara ge dina barn de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.

Boken innehåller cirka 80 recept med allt från frukostsmoothies och energigivande mellanmål till de bästa vegorecepten, paleo fastfood och gormet samt de allra godaste paleosåserna. Men framför allt enkel, nyttig vardagsmat för dig som bryr dig om din hälsa."

"Stjärnkock" kanske man förknippar med recept på bara lyxig dyr gourmetmat, sådan mat man aldrig någonsin kommer i närheten av, men här handlar det faktiskt övervägande om enkel vardagsmat för hela familjen. Verkar som en fantastiskt användbar kokbok för alla som vill välja att laga hälsosam och framförallt god mat. Har en känsla av att paleo kommer att bli stort även i Sverige tack vare denna moderna nordiska variant som presenteras. Hoppas jag har rätt, brukar kunna ha en föraning om sådana saker.

Här kan man läsa mer om vem Jonas Lundgren är.

Från bokens inledning: "För mig är modern paleo inte en diet utan ett sunt sätt att förhålla sig till naturliga råvaror.".
Väldigt klok åsikt, enligt mig. Tror ordet "diet" ofta kan skrämma bort folk (själv har jag tidigare till ordet "diet" sett ett dolt förled; "bantnings-", och kände på så vis att det inte berörde mig). Egentligen borde vi ju istället skrämmas av den kolhydratstinna (framförallt snabba kolhydrater!), tillsatsbemängda, näringsfattiga och hårt processade mat som är den vanligast förekommande, en ofta osund och ibland rentav sjukdomsframkallande kost.

2 kommentarer:

  1. Å, den boken blir jag nyfiken på! Vi äter nog så för det mesta, men sedan svävar vi ut ibland, som i helgen när jag skall baka. Vad tycker du om boken, har du hunnit laga något ur den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En väldigt bra och användbar bok. :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)