fredag 23 september 2016

"Rött uppror" av Pierce Brown

Rött uppror av Pierce Brown.

"Alla människor är inte lika mycket värda", förklarar han. Reslig, imperatorisk, som en örn. "De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten." 
"Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn. 
Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, de Gyllene styr och frodas i lyx och överflöd. När Darrow förstår att de Röda är förslavade startas ett Rött uppror. Tillsammans med en grupp rebeller lyckas Darrow både byta identitet och utseende och bli en Gyllene - med målet att infiltrera Akademin där de kommande ledarna utbildas, för att försöka förstöra systemet inifrån..."

Visst, det lät så väldigt bra det där (ovan)! Och dessutom med en blurb (sorts hurtigt positiva citat som man hittar på bl.a böckers fram- och baksidor) som utlovade en kombination av Hungerspelen, Flugornas herre, Blade Runner och Game of Thrones. Nu skall väl ärligt erkännas att jag för egen del inte vet ett knyst om Game of Thrones och att jag av Hungerspelen inte alls lyckats läsa mer än en kort liten bit, men Flugornas herre och Blade Runner gillas ju skarpt (förstnämnda allrahelst som bok, sistnämnda allrahelst som film).

Rött uppror uppfyllde mina förväntningar fram till själva Akademiutbildningen i handlingen, riktigt bra faktiskt, sen tappades intresset totalt. Kunde inte uppbringa empati med någon av karaktärerna, trist språk och långtråkigt utdragen händelseutveckling som inte engagerade ett dyft. Att jag ens lyckats traggla (tog tid!) mig igenom denna hyllade roman är mig en sann gåta.

Antagligen handlar det om den där omtalade generationsklyftan, åtminstone i mitt fall. Ibland funkar det, ibland inte, så är det med det. Här var klyftan djup och vid, fattade inte alls vad som var så fantastiskt med Rött uppror; "Goodreads Choice Award for Debut Goodreads Author & nominee for Young Adult Fantasy & Science Fiction (2014)"... låter väl bra? Så troligen skall man nog inte gå så mycket efter min uppfattning i det här fallet. ;)

Betyg: 1/5

Andra bokbloggare om Rött uppror:
Läsfåtöljens bokblogg
Fridas Bokhylla

1 kommentar:

  1. Attans, har den här på läsplattan, men 1/5 är ju ett riktigt magert betyg. Nåja, kanske om jag börjar läsa med riktigt låga förväntningar, lär ju vara lätt nu :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)