fredag 23 september 2016

"Spöket på Canterville" av Oscar Wilde

Spöket på Canterville av Oscar Wilde.

"Spöket på Canterville är en parodi om ett spöke vid namn Sir Simon och en amerikansk ambassadör vid namn Hiram B. Otis. Familjen Otis reser till England för att bosätta sig i ett hemsökt slott. Lord Canterville, den förra ägaren till slottet, varnar herr Otis för spöket efter Sir Simon de Canterville som har hemsökt slottet ända sedan han dödade sin fru, Eleonore, för tre hundra år sedan. Men herr Otis avfärdar spökhistorierna som strunt och bryr sig inte om Lord Cantervilles varningar."

Så väldigt länge sedan denna kortroman lästes, och då på originalspråk. Barnsligt bra och skojig spökhistoria (icke tillstymmelsevis skrämmande) man gott kan unna sig att läsa om nu när den finns i svensk översättning i e-bokformat, kanske ett bra Halloween-tips - bus och godis allt-i-ett!

Snäll, söt, charmig, kvick och lustig. En lättsamt snabbläst berättelse, väl värd att damma av på nytt.

»Jag vill värdera alla möblerna och spöket också.« 
"Så säger amerikanen Mr Otis som för sig och sin familjs räkning önskar köpa slottet Canterville. Oscar Wilde skrev boken 1887, kort efter sin resa till USA. Det var de erfarenheterna han använde, i USA kan allt köpas. Hur det gick för familjen skall inte avslöjas här. Det är ett nöje som förbehålls läsaren." 
(Goodreads)

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)