tisdag 13 september 2016

Tematrio - bokhandel/bibliotek/böcker


Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser:

"Berätta om tre bra fiktiva texter som handlar om läsning, böcker, bibliotek, bokhandeln o s v!"

Hade t.ex velat nämna Vindens skugga av av Carlos Ruiz Zafon, minns det som en fantastisk roman. Men läste den redan (då den första gången gavs ut i svensk översättning) för så där tio år sedan, så här på bloggen finns den inte med. Förhoppningsvis är det kanske någon annan som har boken i åtanke denna tematrio, och som läst den på senare tid.
animated-happy-smiley-image-0002

Valde därför att se det så här (titlar länkar till bokomdömen/recensioner): en författare i rysligt knepig situation - Lida, tre understimulerade bokförläggare vars tidsfördrivande skämt blir till blodigt allvar - Foucaults pendel, och slutligen en drottning som blir en passionerad bokläsare - Drottningen vänder blad:


Lida
av Stephen King
Den världsberömde författaren Paul Sheldon har just avslutat ett manuskript till en ny bok och efter att ha firat denna bedrift ger han sig ut på en resa med bil som slutar i ett dike. Nu råkar det sig så illa att Annie Wilkes - en av författarens mest fanatiska fans - är först vid olycksplatsen. Annie tar den svårt skadade Paul med sig hem och genom sina sjukvårdskunskaper som sjuksköterska pular hon egenhändigt Paul igenom det akuta skedet i sitt avlägset belägna hus. Annie är nu inte bara en fanatisk fans och sjuklig beundrare av romankaraktären Lida Chastain, utan även fullständigt mentalt och känslomässigt rubbad. Hon blir rosenrasande då hon upptäcker att Paul i sin romansvit om Lida tagit livet av Annies älskade huvudkaraktär och tvingar honom att skriva en ny bok där Lida återuppstår. Paul blir p.g.a sina skador och smärtor beroende av de droger Annie ger honom och genom detta beroende, samt Annies nyckfulla våldsamheter, söker hon manipulera och kontrollera honom efter sin vilja. Det faktum att författaren skriver på denna bok om Lida (efter Annies godtycke) är det som till slut blir avgörande vad gäller liv och död.


Foucaults pendel
av Umberto Eco
På ett mindre bokförlag arbetar tre uttråkade och understimulerade förläggare, dessa får en idé om att skapa en mix av alla de konspirationsteorier, pseudovetenskapliga avhandlingar och liknande som de var dag får in till sitt kontor. Det skall framstå som om den text de skrivit har sitt ursprung i en hemlig orden kopplad till Tempelherreorden, vars framtida avsikt är maktövertagande av världen. De tre förläggarna går upp i sin story med hull och hår men räknar inte med konsekvenserna av sitt handlande. Det som var tänkt som ett skämt tas på allvar av de ursprungliga texternas upphovsmän, den skapade fiktionen skapar en verklighet av förföljelse och blodigt allvar.
Umberto Eco vrider och vänder på teorin om den effekt som finns mellan ett verk och dess tolkning, sånt var han bra på... också. Smart var han Umberto Eco, läs boken för den är värd mer uppmärksamhet. Roande underhållning och även tänkvärd läsning!


Drottningen vänder blad
av Alan Bennett
Engelska drottningens olydiga hundar rusar iväg och skäller vid den bokbuss som parkerat utanför slottets köksdörrar. Hon beger sig dit för att beklaga det oväsen odågorna orsakat. När hon väl är där känner hon sig manad att låna en bok. Intresset blir väckt och nöjet i att läsa böcker tycks bara öka, på vilket hennes undersåtar inte ser med blida ögon.


9 kommentarer:

 1. Lida, ja :-) Ingen idealisk situation för den stackars författaren...

  SvaraRadera
 2. Å, Lida, vilken klassiker! Huuu vad hemsk(t bra) den är :)

  SvaraRadera
 3. Lida läste jag någon gång för länge, länge sedan. De två andra har jag inte läst.

  SvaraRadera
 4. Men... nu inser jag ju att jag kunde haft ett King-tema i temat :( Nåväl, det kommer väl andra chanser ;)

  SvaraRadera
 5. Vindens skugga och Drottningen vänder blad står i bokhyllan och väntar på att bli lästa.

  SvaraRadera
 6. Har sett filmatiseringen av Lida, grymt läskig film. Kathy Bates är så bra!

  SvaraRadera
 7. har också sett filmen. den var jättebra. håller med Maria om Kathy Bates. Eco har jag inte läst men väl den förtjusande lilla romanen Drottningen vänder blad

  SvaraRadera
 8. Att jag inte tänkte på Vindens skugga! Lida och Drottningen vänder blad har jag läst. Jag har haft lite svårt för det jag har läst av Umberto Eco, så jag vet inte om jag vill läsa hans bok även om den låter intressant.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)