måndag 5 september 2016

Tematrio - namnsdagar

Tematrio presenterad av Lyrans Noblesser är tillbaka efter sommaruppehållet!

Finemang, för mig perfekt en dag som denna, behövde verkligen den distraktionen nu. Svårt som sjutton var det och såtillvida alltså en perfekt utmaning som krävde en hel del tankeverksamhet:

"Vi startar med en namnutmaning. Adela, Heidi, Lilian, Lilly, Kevin, Roy, Alma, Hulda, Anita, Annette, Tord, Turid, Dagny och Helny har namnsdagar de kommande 7 dagarna. Den här veckans tema är att *berätta om romaner, filmer eller TV-serier som handlar om eller är skrivna av författare med någon av dessa namn.*"

Så här blev det då från mig:

Adèle Varens... ett avslutande -a ersatt med -e, sånt är väl petitesser? Det handlar förstås då om Jane Eyre's unga elev Adèle, som bara kanske är Rochesters dotter. Romanen Jane Eyre (1847) skrevs av Charlotte Brontë.
 ♥ Jane har ingen enkel uppväxt och från en hårdför välgörenhetsskola tar hon sen anställning som guvernant till Adèle vid Thornfield Hall. Där möter hon den mystiske Mr Rochester. "Romantisk berättelse" har den kallats och brukar för egen del normalt välja bort sådana böcker - att undantag gjordes för Jane Eyre var dock ett lyckokast, gillade den skarpt. Jane får verkligen kämpa och hon gör det med integritet, självrespekt och med ett självständigt sinnelag - tror det är därför jag tycker så mycket om den. Om ni inte läst - läs!

De små tingens gud är skriven av en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist; Arundhati Roy heter hon och efternamnet passar ju in här. Nåja, lite fusk kanske då det inte är förnamn, men författaren till boken - alldeles för länge sedan (1998) den lästes! - verkar vara en sådan fantastiskt bra människa som gjort/gör så mycket gott, inte minst vad gäller fattigas rättigheter.
 ♥ I handlingens centrum står de 7-åriga tvillingarna Rahel och Estha. Det handlar om södra Indiens historia, kastsystem, släktfejder och politik, men motvikten finns existerande i "De små tingens gud". Även den här boken beskrivs som en "kärlekshistoria", nu är det i och för sig väldigt länge sedan jag läste den, men minns romanen som så mycket mer än så. Borde nog läsa om.

Om jag förstått rätt så är namnet Helny en sorts smeknamn av grekiska namnet Helena, och det var först på 1800-talet Helny blev ett dopnamn. Så här tar jag mig stora friheter då jag väljer Helena Henschens berättelse om sin farmor Signe Thiel: Hon älskade.
 ♥ Signe Thiel föddes 1885, hon var dotter till Ernest Thiel (känd konstmecenat och bankir). Signe gör revolt mot sin far och sin uppväxt som flicka från överklassen, hon rör sig bland socialister och anarkister, verkar för förändring i samhället, blir bl.a ordförande för Fredrika Bremer-förbundet. Under andra världskriget är hon med och bygger upp en svensk motståndsrörelse (Signe är judinna) och gömmer judiska flyktingar i sitt hem på Djurgården. Hon blir mor till sex barn, gifter och skiljer sig två gånger. År 1969 då Signe dör uppfyller man hennes sista önskan att på gravstenen låta gravera in: "Hon älskade". Väldigt gripande och intressant berättad historia, rekommenderas!


Titta in hos Lyran och se vad andra svarar på denna veckas tematrio här.


11 kommentarer:

 1. Kreativt fusk är alltid tillåtet, gillar verkligen dina tolkningar.

  SvaraRadera
 2. Jane Eyre är verkligen underbar! De andra två har jag inte läst.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte också det var svårt!

  SvaraRadera
 4. Jag har inte hört talas om någon, får läsa Jane Eyre någon gång

  SvaraRadera
 5. Arundhati Roy verkar intressant. Och det var mycket kreativt och bra att få in henne här!

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte också på Jane Eyre! Adèle är en underbar karaktär i all sitt irriterande koketteri.

  SvaraRadera
 7. Det fick du till bra! :-)

  SvaraRadera
 8. De små tingens gud hade jag också med :-)

  SvaraRadera
 9. Jane Eyre läste jag för många år sedan och minns faktiskt inte några karaktärer ur den, förutom de tre som man alltid hör talas om :)

  SvaraRadera
 10. Jane Eyre är den enda av dessa som jag har läst, men blir nyfiken på de andra två :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)