torsdag 29 september 2016

"Walden" av Henry David Thoreau

Walden av Henry David Thoreau:

"År 1845 byggde sig Thoreau en stuga vid tjärnen Walden nära Concord i Massachusetts. Han levde där nära naturen i över två år och hade under tiden få kontakter med civilisationen. Skildringen av det enkla och oberoende livet i skogarna är ett gott exempel på hans kritik mot det framväxande moderna samhällets avigsidor. Thoreaus egensinniga tänkande har påverkat miljoner människor världen över."

Fullständigt självklar bok att läsa om man lever uppmärksam på årstidsväxlingarna i naturen, tror att man uppskattar boken som allra bäst om just så är fallet. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska och det var verkligen en exceptionell njutning att läsa dessa. Intressant var dessutom samhällskritiken (även den på något vis tidlös) samt hur de olika människorna Thoreau kommer i kontakt med beskrivs, tankarna kring skiftande livsförutsättningar, levnadssätt, olika personligheter och levnadsöden.

Walden är egentligen hart omöjlig att skriva om, samtidigt som det finns alldeles för mycket man vill skriva om... hade nästan helst velat skriva ner en hel massa träffsäkra och insiktsfulla citat. Istället väljer jag att uppmana alla som inte läst boken att försöka göra det. Låt den ta gott om tid i anspråk, värd att ta del av långsamt och eftertänksamt. Finns så mycket att begrunda, och de ljuvliga naturskildringarna under de olika årstiderna vill man återkomma till flera gånger.

Förord av översättare Peter Handberg samt efterord av Thoreau-experterna Steven Hartman och Henrik Otterberg var också mycket intressanta, heltäckande och utförligt förklarande.

Har tidigare skrivit om Walden här (smakbiten) och här.

Blev Månadens bästa bok för september!

Betyg: 5/5

9 kommentarer:

 1. Vill verkligen läsa den här nån gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag du skall göra. ;)

   Radera
 2. Jag läste om den här hos dig tidigare, den ligger sparad i min varukorg inför vinterns läsning.

  SvaraRadera
 3. Den här måste jag läsa någon gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klassiker man inte får missa.

   Radera
 4. Ingen bok jag hört talas om innan.

  SvaraRadera
 5. Den här boken verkar intressant.

  SvaraRadera
 6. Har hört talas om den här boken men inte läst den ännu.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).