lördag 29 oktober 2016

"Grottan" av Eva Ullerud

Eva Ulleruds Grottan är en riktigt kort novell (blott 11 sidor) som kom till mig i form av en liten gåva från Mörkersdottir förlag och Swedish Zombie (dessa två förlag har innevarande år slagits ihop). Mycket kusligt och rysligt bra har givits ut genom dessa förlag, var därför inte sen med att acceptera få nyhetsbrev därifrån och dessutom därav även få denna epub-novell.

Författarnamnet tyckte jag mig känna igen som en av de fem författare (Hans Olsson, Eva Ullerud, Marcus Olausson, Björn Flintberg, Ingemar Wiklund) som stod bakom Steampunk sagor - ännu inte läst, men kommer att läsa.

Förlagets presentation av Grottan:
"I skogen är det fridfullt. I skogen kan man vara sig själv. Men vems är den lilla hunden? Hur mycket ska man anstränga sig för att hjälpa? När ska man lita på sin magkänsla?

Eva Ullerud är född i Stockholm 1954 och bor i en by i Skåne. Hon har skrivit detektivromaner, barnböcker och medverkat i flera antologier. Skriver med förkärlek fantastik i alla dess sköna former."

Gillade novellen och kan konstatera att det är rätt skickligt att på så få sidor få ihop en berättelse/rysare av det här slaget som ändå inte känns "tunn". Här finns sådana mystiska och skrämmande komponenter som ofta är effektiva i sammanhanget för genren skräck, t.ex.; ett oförklarligt försvinnande; något vardagligt rart och vänligt som visar sig vara något helt annat (här i form av en söt liten hund); minnen från det förflutna som hålls väl dolda i vald glömska (som hos den överspända fadern); att gå vilse i skogen... och; gruvhål, eller som i den här novellen en grotta i en bergvägg, visst är det inte svårt att trolla fram lite kalla kårar där? En spännande och annorlunda twist på slutet finns också, tjusigt.

Vad gäller språket blev jag dock inte lika förtjust i de språkliga uttrycken. Det är bl.a just slanguttrycken som uppfattas höra bättre hemma i en ungdomligt berättad eller snabbt nedtecknad spökhistoria på något internetforum (lockande för en del kanske?). Låt dock inte denna petitess hindra er från att läsa novellen, för bra var den!

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)