söndag 6 november 2016

Bästa dystopien

Lyrans Noblesser kör igång en "bästa-utmaning":


..."temat för denna, den första, bästa-utmaningen dystopier, post-apokalypser och annat elände. Välj ut EN, den ni tycker är allra bäst, och berätta för oss vad det är ni gillar med den. Ni kan välja att berätta om en bok eller en film."

Den här första omgången blev så rysligt svår för mig, då dystopier är det jag först och främst gärna läser, d.v.s. favoriterna är verkligen många, och att av dessa välja bara EN! Oj...

Å ena sidan finns alla dessa fantastiska klassiker: Du sköna nya värld av Aldous Huxley, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, Legend av Richard Matheson, Kallocain av Karin Boye, m.m. Och å andra sidan senare romaner som: Oryx & Crake av Margaret Atwood, Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij, Stjärnklart av Lars Wilderäng, m.m.

Men måste man verkligen bara välja en enda tror jag ändå det lutar åt Kallocain av Karin Boye. Borde nog rimligtvis läsa om boken eftersom det var ett bra tag sedan den gav ett sådant starkt intryck, och som alltså fortfarande nu gör sig påmint. Absolut, så får det bli! :)

Dystopin gavs ut första gången 1940 och blev Karin Boyes sista bok.

Medborgarna, eller "medsoldaterna" som de kallas, i Världsstaten bevakas ständigt av kameror och avlyssningsapparater, i hemmen såväl som i offentliga lokaler. Angiveri uppmuntras. För kampen mot inre och yttre fiender i denna polis- och militärstat skall samtliga medsoldater hängivet ägna sig åt kollektivets krav och ha total lojalitet gentemot makthavarna. Uppfinnare och kemist Leo Kall injicerar sanningsdrogen kallocain och får människorna att tala om sina innersta tankar, detta är statens nya förhörsmetod för kontroll av eventuella statsfientliga tankar. Under sanningsdrogens verkan börjar alltfler människor tala om en "Ökenstad" som inger dem hopp om frihet.

Observera att Karin Boye skrev denna roman nio år före George Orwells 1984!

5 kommentarer:

 1. Ett riktigt bra val, tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Kallocain har jag tänkt läsa superlänge. Borde bli av snart.

  SvaraRadera
 3. Läste den här i våras och hade lite svårt för den och framför allt för Leo. Men "gillade" samhällsbyggnaden :)

  SvaraRadera
 4. En fantastisk bok du valt! Jag har läst Kallocain två gånger och tycker mycket om den!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)