tisdag 29 november 2016

"En kvinna i blått" av Elly Griffiths

En kvinna i blått av Elly Griffiths.

"När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.

Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi - och med en slående formulering om "en kvinna i blått, gråtande över världen".

Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?"

Vill egentligen inte jämföra olika författares böcker sinsemellan, men att dra paralleller mellan Elly Griffiths och Elizabeth Georges deckare går inte att undvika. Stilen är ju till vissa delar lite lika, spänning blandat med lättsam humor. Osökt tänker man t.ex. på Barbara Havers när Ruth Galloway gräver runt i sin väska. Men för Griffiths deckare gör man även en koppling till Morden i Midsomer vad gäller brittisk charm och gemyt, kultur och gamla traditioner, mer landsort än storstad. Uppfattar (i eget tycke) nu att Ruth Galloway-serien (En kvinna i blått är del 8 i ordningen) brädar både Thomas Lynley/Barbara Havers och Morden i Midsomer.

Detta blir den tredje romanen jag läst i deckarserien om Ruth Galloway, tycker mig därmed kunna avgöra vad det är som upplevs så positivt jämfört med andra moderna deckare: Inget makabert övervåld, humor med lätt ironi som aldrig känns obehagligt cynisk, en spännande inblandning av historia och arkeologi, annorlunda och sympatiska karaktärer, udda relationer, intressanta miljöer... finns så mycket att nämna som gör Griffiths deckare så överlägset bra.

I En kvinna i blått ställs icke-kyrkliga Ruth Galloway inför religiösa spörsmål med fokus på pilgrimsorten Walsingham i Norfolk. En gammal studiekamrat tar i samband med en resa till Norfolk kontakt med Ruth och hon tycks angelägen om att de skall träffas. Det visar sig att den tidigare arkeologistuderande väninnan bytt yrkesinriktning och som den kvinnliga präst hon nu är har hon nyligen fått något som liknar hotbrev med lite sekteristisk ton. Strax efter en pubträff mellan kursdeltagande kvinnliga präster blir en av deltagarna mördad, finns det ett samband mellan mordet på prästen och ett nyligen begånget mord på en ung drogmissbrukande överklasskvinna? Har de hotbrev som mottagits av flera av de kvinnliga prästerna något med saken att göra? Triangeldramat Harry, Michelle och Tim får sin slutliga upplösning, men hur kommer jag inte att avslöja. Trots att druiden Cathbad finns med i händelsernas centrum har han fått stå lite tillbaka, Harry Nelson och hans hustru Michelle har däremot fått mer spelrum i handlingen den här gången.

Ännu en lättsam och spännande deckare! Det avgörande slutet bjuder på ett storartat drama, då blir boken helt omöjlig att släppa. För mig var deckargåtans lösning överraskande, men kanske lite väl långsökt.

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om En kvinna i blått:
Midnatts ord
Johannas deckarhörna
och dagarna går...
Fiktiviteter

2 kommentarer:

  1. Älskar Elly Griffith, ska läsa den här. Jag drar också paralleller till Morden i Midsomer. Svårt att säga vilken jag gillar bäst för det är ganska jämt men det väger nog över lite grann till Griffiths fördel.

    SvaraRadera
  2. Älskar verkligen Ruth Galloway! =) Läst alla böcker i serien nu och blir alltid lika lycklig när en ny del kommer ut. Charmigt och mysigt fast det är deckare. Cathbad är också det en kär favorit. =)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).