söndag 13 november 2016

En smakebit på søndag: Mord i Guds namn

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Här idag hämtas smakbiten från, sidan 52; Mord i Guds namn (En berättelse om våldsam tro) av Jon Krakauer:

"När Debbies far kom till Bountiful var han inte sen att skaffa sig ytterligare hustrur; till slut hade han gift sig med sex kvinnor och blivit far till fyrtiofem barn, av vilka Debbie var äldst. I ett försök att hålla reda på denna talrika avkomma tillgrep hennes far knepet att ge alla barn som föddes ett visst år namn som började på samma bokstav. "Vi kallade dem A:na eller T:na eller J:na eller vad det nu kunde vara", förklarade han i kanadensisk TV. Så till exempel var 1976 J:nas år; mellan juni och oktober det året födde Olers hustrur Jared, Jeanette, Julia och Jennifer."

Bokpresentation hämtad från Forum Bokförlag:

"Jon Krakauer skriver om människor i extrema situationer, människor som närmar sig och överskrider en gräns, det må vara på Mount Everest eller i Alaskas vildmarker. I Mord i Guds namn har han lämnat de fysiska kraftproven för att koncentrera sig på den religiösa extremismen. I centrum för hans bok står ett fruktansvärt dubbelmord. Bröderna Ron och Dan Lafferty, som tillhörde en fundamentalistisk mormonsk sekt, mördade sin svägerska Brenda och hennes ettåriga dotter Erica. Gud hade uppenbarat sig för dem och beordrat dem att utföra dådet. Brenda hade ett dåligt inflytande på deras bror Allen, och Erica måste också »avlägsnas« för att slippa att växa upp moderlös.
     Krakauer undersöker den religiösa fanatism som kan leda till sådana dåd. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, vanligtvis kallade mormoner, – är en ung religion och instiftades så sent som 1830 av Joseph Smith i USA. Efter en inledande dramatisk period, då Smith dödades, övertog Brigham Young ledningen och ledde medlemmarna västerut mot Klippiga bergen undan förföljelser. I Utah grundades nya samhällen, bland annat Salt Lake City, där kyrkan fortfarande har sitt huvudsäte.
     Jämte Bibeln är Mormons bok en helig skrift. Joseph Smith sade sig personligen ha fått den av den återuppståndne profeten Mormoni. (Mark Twain gjorde ett försök att läsa Mormons bok men gav upp, han kallade den "chloroform in print")
     Krakauer uppsöker isolerade samhällen i den amerikanska Västern, i Kanada och Mexiko, där omkring fyrtiotusen mormonska fundamentalister anser att mormonkyrkan slog in på otrons vägar när den förbjöd månggiftet. Ledarna för dessa sekter säger sig bara stå till svars inför Gud och trotsar både lagarna och det mormonska etablissemanget i Salt Lake City.
     De gifter sig med otaliga kvinnor, ledaren för den största fundamentalistiska kyrkan hade sjuttiofem fruar och har obegränsad makt över sina anhängare. De predikar att jorden vilken dag som helst kommer att ödeläggas i en storm av eld, bara de allra trognaste kommer att skonas.
     Krakauer tecknar historien om bröderna Lafferty mot bakgrund av mormonkyrkans våldsamma förflutna och avslöjar en amerikansk religiös fundamentalism som inte kan undgå att förskräcka.

Jon Krakauer slog igenom med Tunn luft, den sanna berättelsen om några katastrofala dagar på Mount Everest. Den har översatts till 24 språk och har utkommit i 3,6 miljoner exemplar. Forum har också gett ut In i vildmarken och Ett berg högre än Everest."

Jodå, man blir verkligen oerhört förskräckt. Är sekulär humanist och skulle gärna vilja veta hur mer religiöst sinnade människor uppfattar Mord i Guds namn.

När man väl börjat läsa en bok av Krakauer lägger man den ytterst ogärna ifrån sig, så även med denna, då är minsann ingen slalomläsning aktuell. Inte många sidor kvar nu och har sen bara Ett berg högre än Everest kvar att läsa av denna författare. Kniper den vid nästa tur till bibblan. ;)

14 kommentarer:

 1. Religion är en märklig företeelse. Det är förbluffande att något som ska vara gott så ofta slår fel och blir ont.

  SvaraRadera
 2. Mormonerna har jag dålig koll på, men det verkar som rätt obehaglig läsning. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. fanatism är alltid obehagligt. verkar fara en intressant bok. In i vildmarken har jag läst. tack för smakebiten

  SvaraRadera
 4. Smith ska ha fått texten av ängeln Moroni. Han översatte dem på ett övernaturligt sätt. Märkligt nog till 1600-talsengelska, dvs samma engelska som King James' Bible. Texten är rena tokeriet och det är märkligt att rörelsen har så många anhängare. Kanske beror det på att man lär ut att Jesus faktiskt besökte Amerika efter uppståndelsen.., Men den bok du läser verkar intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. ... den boken borde jag läsa, sådana extrema grupperingar skrämmer mig otroligt mycket, och därför vill jag läsa om dem för att lära mig mer och på något sätt försöka förstå hur de tänker. Tack för tipset, det var absolut en intresseväckande smakbit.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakebiten ! En bok jag kommer att lägga på minnet och läsa framöver

  SvaraRadera
 7. Det låter som en bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 9. Låter intressant, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Det här låter oerhört intressant.

  SvaraRadera
 11. Låter som en intrresant bok. Den måste jag kolla upp, tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Jeg vet ikke om jeg helt hadde orket å lese den boken :-) Jeg synes mormonerne er ekstreme både på den ene og den andre måten og tror at det er mye kvinnefiendlighet og undertrykkelse der. Det er kvinner (og menn) som har rømt fra sekten som forteller grusomme ting.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 13. Hu och fy. Säger det igen - verkligheten är mycket värre än någonting vi kunde tänka ut i fiktionen...

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).