söndag 27 november 2016

En smakebit på søndag: Resan till mörkret

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Här idag hämtas smakbiten från Resan till mörkret av Andrej Djakov.


Gleb har just berättat för sin styvfar Taran att han i källaren har en stor hög av runda grejor i svart plast, tanken är att byta dessa mot lyckoamuletter under morgondagens handel på marknadsplatsen. Men när Taran får höra detta vill han visa något (sidan 21-22):

"I händerna höll han en märklig apparat: en svartlackerad trälåda, med en liten vev på ena sidan och en böjd tratt ovanpå. Apparaten var så dammig att Taran fick ett nysanfall.
   Pojken hade aldrig sett något liknande. Den påminde litet om kvarnen som tant Agatha brukade mala kött med till sina fläskkorvar. Glebs mage började knorra något vid blotta tanken på denna ljuvliga delikatess. Men stalkern verkade inte ha för avsikt att använda apparaten som köttkvarn. I stället fiskade han upp en relativt oskadd vinylskiva ur högen, torkade av den med ärmen och placerade den försiktigt på skivtallriken.
   Nyfiket följde Gleb styvfaderns förehavanden och när de första gitarrtonerna stämde upp efter ett tyst raspande tappade han hakan. Han trodde inte sina öron och såg förundrat på den snurrande skivan på grammofonen.
   "Vad är det där?" frågade han.
   Stalkern lade bara ett finger på läpparna. Det dröjde inte länge förrän en yngling började sjunga till gitarrmusiken:
Zurbagan ligger tyst och stilla, 
vid horisonten går en orkan, 
det blixtrar och mullrar av åska, 
nu närmar den sig Zurbagan.
När Taran hörde den genomträngande falsettsången ryckte han till och kastade en förvånad blick på grammofonen.
   "Vad nu då?" Stalkern rynkade pannan. "Jag som trodde att det  var en platta av Scorpions eller Metallica. I stället får man en trallande trubadur."
   Gleb lyssnade uppmärksamt. När sången tystnade vände han sig till sin styvfar."


Beskrivning:

"SANKT PETERSBURG ÅR 2033. Ett par årtionden efter det stora atomkriget hotas metron av ett nytt krig. Människorna klamrar sig fast vid den eländiga tillvaron på metrostationerna och i underjordens tunnlar och labyrinter. Nyligen upptäcktes kolonier på två öar i Finska viken, men när en atombomb detonerar överlever endast några sjömän som tar sin tillflykt till metron. De anklagar metroinvånarna för att ligga bakom attentatet och hotar att utplåna allt liv på stationerna. Taran, en ökänd stalker, får i uppdrag att finna de skyldiga. Då försvinner hans styvson Gleb... Världen på ytan är en okänd vildmark och namnlösa faror kan lura var som helst bland stadens ruiner där knappt en människa har satt sin fot på över tjugo år."


Omedvetet två olika slags fanfiction på gång i läsväg. Den av dessa grafiska romanen går inte så bra tyvärr (någon slags serieversion av Frans G. Bengtssons Röde Orm). Men Djakovs bidrag till Metro 2033 Universum (väver vidare på den dystopiska metrovärlden som byggts upp i Dmitrij Gluchovskijs böcker Metro 2033 och Metro 2034) gick hem. Klart underhållande läsning som inte kräver alltför mycket möda, då funkar Resan till mörkret (uppföljare till Resan till ljuset) fint att läsa den här tiden på året när dygnets ljus alltmer blir till mörker. Usch, det där lät ju dystert... 😏


14 kommentarer:

 1. Ja, vinylskivor är väl knappt kända bland de yngre redan i dag :)

  SvaraRadera
 2. En okänd bok för mig, men den verkar intressant!

  SvaraRadera
 3. tack för intressant smakbit!

  SvaraRadera
 4. intressant smakebit! tack för den!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Jag gillade inte alls Metro 2033 men det är ju alltid intressant med de här smakbitarna :-)

  SvaraRadera
 6. Verkar vara en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. Jeg har Metro 2033, men jeg har ikke lest den. Jeg liker dystopier, det er bare det at jeg er usikker på om jeg kommer til å like denne :-) Ha en riktig fin første søndag i advent!

  SvaraRadera
 8. Läste och tyckte om Metro 2033 och 2034, men hade ingen aning om att det fanns en utvidgning :)

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten, låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 11. Den verkar OK. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).