onsdag 9 november 2016

"Floden mellan bergen" av Ngũgĩ wa Thiong'o

Floden mellan bergen av Ngũgĩ wa Thiong'o:

"Två gikuyu-stammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.
Floden mellan bergen är en roman om ett splittrat folk under ockupation och förtryck, men också om de kollektiva berättelsernas inneboende kraft, av den i Nobelprissammanhang ofta omnämnde kenyanen Ngugi wa Thiong'o."

Har tidigare läst debutromanen Upp genom mörkret som skildrar Kenya på 50-talet, då motståndsrörelsen Mau-Mau uppstod. Floden mellan bergen är författarens andra roman och tidsmässigt utspelar sig här handlingen ca 30 år innan den första.

Genom kolonialmaktens utökade ockupation samt missionärernas närvaro uppstår inom de inhemska folkstammarna slitningar vad gäller den nya situationen samt gammal tro och tradition. I den här romanen får man en nyanserad bild av kolonialismen i Kenya genom en historia berättad med verklighetsbakgrund på ett väldigt levande sätt, varsamt men uppriktigt.

Personporträtten är tydliga, stämningarna påtagliga och miljöerna oerhört levandegjorda på ett fint sätt. Ngũgĩ wa Thiong'o behärskar helt klart konsten att berätta medryckande och finstämt, man lever sig lätt in i berättelsen. Den här första boken som handlar om gikuyu-folket mynnar snart ut i en sorts tragisk Romeo och Julia-berättelse, effektivt för att gestalta konflikten mellan det gamla och det nya, två stammar av samma folk på var sida om en flod och spänningarna dem emellan som blir alltmer påtagliga.

Kommer att fortsätta läsa böcker av Ngũgĩ wa Thiong'o, för Floden mellan bergen gav absolut mersmak, en mycket bra roman som kan ge nya värdefulla insikter. Dessutom upplevdes den som något av det mest välskrivna jag läst på länge.

Har tidigare skrivit om boken här (smakbiten).

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Floden mellan bergen:
Fiktiviteter
Freja funderar
Västmanländskans bokblogg
Lyrans Noblesser
Hanneles bokparadis
Mina skrivna ord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).