torsdag 3 november 2016

"Handen: ett fall för Wallander" av Henning Mankell

Handen: ett fall för Wallander av Henning Mankell (1948-2015):

"En höstdag 2002 får Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett.
Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmält dem saknade?
Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förflutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta vem som egentligen är offer och vem som är förövare."


Tidsmässigt utspelar sig del 12 i deckarserien om Kurt Wallander före den sista romanen Den orolige mannen. Förutom kriminalgåtan Handen (120 sidor lång) innehåller boken även ett utförligt uppslagsverk över tidigare böcker (och den avslutande sista), platserna, karaktärerna och deras historia. Dessförinnan finns även författarens redogörelse kring Wallanders värld: "Hur det började, hur det slutade och vad som skedde däremellan". En utmärkt tillbakablick för alla oss som följt serien från början.

Har verkligen uppskattat serien om Kurt Wallander och författarens böcker i sin helhet. Även nu denna sista jag läst var inte sämre, trots att berättelsens tillkomst från början (enligt efterordet) var lite annorlunda, då den var ett uppdrag för att ges ut som en gratisbok i Holland.

Det speciella flytet i berättandet gör även denna story lätt- och snabbläst. Engagemanget bakom berättandet gör att man som läsare blir intresserad av händelseutvecklingen.

Rekommenderar varmt även denna bok i serien om Wallander, liksom förstås serien i sin helhet. Vill även uppmärksamma på övriga böcker skrivna av denna under sin livstid så medmänskliga och samhällsengagerade författare och dramatiker. Tycker det är toppen att Mankells böcker i år har börjat återutges (Leopard Förlag), man kan hitta dem här. Verkligen en ny chans för alla som missat hans böcker tidigare.

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Handen:
Mest Lenas Godsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)