torsdag 10 november 2016

Hett i hyllan #10

Dags för Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan igen! På torsdagarna blickar vi mot bokhyllornas olästa böcker.

Nummer tio denna vecka blir en bok som stått riktigt länge. Säkert oförskyllt, men det känns som den (åtminstone för mig) kräver ett visst rejält mått av tålamod och koncentration som inte riktigt har infunnit sig, varken förr eller senare. Så tyvärr får den troligen stå till sig ännu lite längre där i hyllan:

Vilda Svanar: Tre döttrar av Kina av Jung Chang

Verkar som en jätteintressant bok som skildrar tre generationer (mormor, mor och dotter) under 1900-talet i Kina. Boken räknas som en modern klassiker om Kina och skall vara en mix av memoarer och historisk skildring. Så här lyder baksidestexten från mitt exemplar tryckt 1995:

"När Jung Changs mormor föddes 1909 var Kina ett feodalt samhälle. Hennes fötter snördes och vid femton års ålder gavs hon bort som konkubin till en krigsherre. Under många år levde hon som fånge hos spionerande tjänare och en mestadels frånvarande "man" fram till 1932, då generalen låg döende och hon lyckades fly från palatset med sin lilla dotter.

Denna dotter växte upp i Manchuriet under japansk och senare rysk ockupation. När inbördeskriget mellan kommunisterna och Chiang Kai-sheks  Koumintang bröt ut blev hon aktiv i motståndsrörelsen, där hon flera gånger riskerade livet genom att smuggla ut hemligheter genom nationalisternas fästen till de kommuniststyrkor som belägrade staden. Hon arresterades och ställdes mot en mur för att avrättas; skottet dödade mannen bredvid. Efter sin befrielse blev hon kär i en idealistisk ung gerillakrigare som delade hennes engagemang för den kommunistiska saken. Jung Chang tar oss med ut på gatorna under deras långa, krävande strid och in i den nya  regeringens korridorer, där båda föräldrarna blev överordnade tjänstemän under Mao och hjälpte till att föra fram en social revolution av aldrig tidigare skådat slag.

Jung Chang beskriver sin egen barndom inne i hierarkien i Kinas kommunistelit, en värld av privilegier och hårdför politik, där endast de lojala tilläts överleva. Hon förklarar varför hon, efter en kort tid som rödgardist, vände sig mot Maos tyranni. Hon berättar om kulturrevolutionen, då hennes föräldrar kritiserades, torterades och sändes till arbetsläger. Hennes far, som stod upp för Mao, drevs in i sinnessjukdom och hetsades långsamt till döds. Hon  själv, bara en tonåring, landsförvisades till Himalaya, där hon arbetade i lantbruket och som barfotadoktor."

Vore perfekt bok att plocka upp för En världsomsegling på 366 dagar om tillfälle ges. Tål att tänka på.

4 kommentarer:

 1. Det boken tyckte jag väldigt mycket om!

  SvaraRadera
 2. Kina är ett intressant land, det finns mycket att upptäcka.

  SvaraRadera
 3. Nu var det visserligen flera år sedan jag läste den men minns att jag tyckte om den. Så någon gång i framtiden kan du ge den chansen tycker jag! Man behöver ju inte läsa ut alla böcker man börjar på...

  SvaraRadera
 4. Den där boken känner jag igen. Tror att den står i min mammas bokhylla. Verkar intressant.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)