onsdag 23 november 2016

"Kadavernatten" av Lova Lovén

Kadavernatten av Lova Lovén. En novell från Swedish Zombie:

"Några skulle kanske kalla Carolin vardagspsykopat, men själv skulle hon nog snarare använda orden "sadistisk voyeur". På jakt efter självutlämnande bloggar möter hon Lea, en trasig ung kvinna med ett unikt problem; hon ser döda djur röra på sig... "

Tidigare läst och tyckt riktigt bra om novellen Gastkramad (då i antologin 13 Svarta sagor). Så, antagligen jämför jag därför den här nu lästa med just den. Även om Kadavernatten inte upplevdes lika bra som den tidigare lästa novellen, fanns här helt sant detaljer och passusar som är framställt helt strålande spot on.

Senare tiders "kommunikation" över internet - t.ex via bloggar och facebook - kan ju verkligen vara både på gott och ont. Många unga som redan har det knepigt kan gå ur askan i elden om de alltför öppenhjärtigt ställer sig sårbara genom att visa upp sina svagheter över internet. Att det där ute finns både vardagspsykopater, liksom novellens Carolin (eller som Carolin alltså då själv kallade sig; "sadistisk voyeur"), och säkert ännu vanligare personer med en patologisk narcissism, är dessvärre ett faktum. Carolin skulle man nog kunna se som ett praktexempel på en ordinär personlighet med avsaknad av empatisk förmåga, antipatin för henne får man som läsare av novellen direkt från början. Hennes utsedda offer, för sitt höga nöjes skull, blir Lea, en skör ung tjej som nyligen mist sina båda föräldrar i en bilolycka.

Lea har börjat se saker som hon vet inte kan vara på riktigt, och vågar därför inte längre gå ut. Det hon ser är att döda djur, ibland kadaver, får liv och dras till henne. Sadisten i Carolin väcks till liv av Leas lidande och Carolin tar (genom förespegling att vilja hjälpa) kontakt med sitt offer. De träffas irl (in real life) som det numera tydligen oftast kallas att ses i verkliga livet utanför internets anonyma värld. Men den där mörka kvällen inträffar något som varken Carolin eller Lea kunnat förutse.

Tänkvärd, spännande och om än inte så jätteläskig ändå en liten rysare av god kvalité. Den bör ni inte missa. Själv kommer jag satsa på att få läsa Lova Lovéns helt nyutkomna roman Trojanerna snart. Blev så ruskigt nyfiken på den också! 😊

Tidigare blogginlägg om novellen Kadavernatten finns här (smakbiten).

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).