tisdag 22 november 2016

"När kejsaren var gudomlig" av Julie Otsuka

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka. Albert Bonniers Förlag:

"Februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna. 
När kejsaren var gudomlig är Julie Otsukas omskakande debutroman, som skildrar den förändrade tillvaron för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor." 

Romanen har ett korthugget språk med korta meningar, namnlösa karaktärer som benämns kvinnan, pojken, flickan, massor av han och hon. Den hund kvinnan så iskallt slår ihjäl i början har heller inte fått något namn, bara "Vit Hund". Ungarna beter sig ganska vårdslöst, t.ex. kastar ut grejer från tåget och låter medvetet en stackars sköldpadda pinas till döds i en skokartong. Sonen längtar efter Coca-cola och mamman efter sin Electrolux dammsugare. För mig blir det här så förbaskat känslokallt och det är svårt att känna sympati med människorna, trots att de blir orättvist behandlade. Inser att karaktärerna framställs så här för att de skall föreställa en högre och välutbildad samhällsklass som haft det gott ställt, men det förstör lite.

Handlingen i sig är ganska händelselös, och trots att man får en inblick i hur japanerna hade det i Kalifornien efter attacken mot Pearl Harbor under andra världskriget, gillar jag inte sättet det förmedlas på. Antar att skrivsättet är konstnärligt och skall så uppfattas, inte så förtjust i sättet för egen del, men andra kan nog möjligen uppfatta det som estetiskt. Bokens avslut är bittert och fyllt av ironi och sarkasm, inte så förtjust i det heller. Miljöbeskrivningarna var ändå intressanta och blev en positiv behållning genom läsningens gång.

Att japanerna internerades i Utah hade jag tidigare ingen aning om, så visst var det inte bortkastat att läsa boken (bara 167 sidor). Detta skall då vara författarens debutroman, Otsuka fick dock sitt stora internationella genombrott med romanen Vi kom över havet, därför vore det nog idé att försöka läsa även den.

Betyg: 2/5

Andra bokbloggare om När kejsaren var gudomlig:
Annas bokblogg
C.R.M. Nilsson
Johannas deckarhörna

1 kommentar:

  1. Den här står och väntar i bokhyllan. Vill läsa den snart.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)