fredag 23 december 2016

"Dummy" av Bengt Ohlsson

Dummy av Bengt Ohlsson. En novell från Novellix:

"Hon gick uppför trappan och tyckte att det kändes tungt att andas. Asbest, tänkte hon. Men det var dumheter. Folk arbetade här. Vuxna människor med månadslön. Eller vad de nu hade. Män som var fackligt anslutna. Eller något åt det hållet. När hon kom uppför trappan hördes ett ljud från ett rum till höger. Någon drog en stol över golvet. En mansröst sa något i ett ilsket tonfall. Sen blev det tyst. 
Dummy är novellix nr 21."

Här handlar det om arbetslösa Karin som genom sin mors kontakter fixats en praktikplats. Den unga praktikantens första uppdrag blir att ge sig ut till ett byggnadsprojekt vid Centralen, för att där informera byggarbetarna om en fånig skylt som skall sättas upp. Resenärerna som går förbi ska kunna läsa skyltens klatschiga text; "HÄR BYGGER VI OM CENTRALEN. OM DU VINKAR TILL OSS KANSKE VI VINKAR TILLBAKA.". Lite oprövat klämkäckt så där, som alltså behöver förklaras, för ett gäng byggarbetare vilka uppenbarligen har annat att tänka på än vitsiga skyltar (och folk som står och vinkar, får man förmoda). Skylten ja, den är en "dummy", d.v.s. ett provexemplar, får Karin sen veta då hon kommer åter till kontoret.

Inte läst något av författaren förut, men den här novellen av Bengt Ohlsson var lite i samma stil som Jonas Karlssons noveller, som jag oftast brukar uppskatta. Här finns mycket tankar, funderingar, egenheter och typiska små dumheter i vardagen som folk har för sig. Karin förmedlar på sitt vis känslan av att vara ung och ny på en arbetsplats, viljan att göra intryck, göra sig förstådd, verka rutinerat professionell, bli accepterad och inte förlöjligad... trots att både det man är och vad man har att komma med bara kan famla prövande efter att imitera vad som kommer att bli. Ett provexemplar.

Tidigare på bloggen skrivit om novellen här.

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).