söndag 11 december 2016

En smakebit på søndag: Flickorna

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Idag hämtas här smakbiten från Flickorna av Emma Cline. Ännu en debutroman. Sidan är 38:

   "Tjejerna rörde sig in i gränden bredvid restaurangen, en bit bort från grillen. Deras rörelser var säkra och smidiga. Jag tittade inte bort. Den äldsta lyfte på locket till en avfallscontainer, den rödhåriga böjde sig ner och den svarthåriga använde hennes knä som avsats och hivade sig upp över kanten. Hon letade efter något där nere, men jag kunde inte föreställa mig vad. Jag ställde mig upp för att slänga servetterna och stannade vid sopkorgen och spanade. Den svarthåriga tjejen räckte saker från containern till de andra: en hel limpa inslagen i plast, ett blekt kålhuvud som de luktade på och sedan kastade tillbaka. En till synes väl inarbetad procedur - tänkte de verkligen äta maten? När den svarthåriga tjejen kom upp ur containern för sista gången klättrade hon över kanten och slungade sig ner på marken. Hon höll något i händerna. Det var ett egendomligt bylte, samma färg som min hud och jag smög närmare."

Natur och Kultur om Flickorna:

"»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«

Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.

I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

Den 27-åriga Emma Clines romandebut är en av de senaste årens stora litterära händelser. 35 länder köpte på kort tid rättigheterna. Romanen bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet."

14 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten! Flickorna är en bok som jag inte riktigt bestämt mig för om jag vill läsa eller inte :)

  SvaraRadera
 2. En historia som lockar - och ändå inte. Manson ... vill jag verkligen läsa om honom - ens med lösa kopplingar - tänker jag!
  Tack för smakbiten - det lockade ändå ;)

  SvaraRadera
 3. vill nog inte läsa denna, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. Jeg klarte å lese navnet som Ernest Cline to ganger og lurte begge gangene hvorfor det stod at det var en debutroman :-D Men nå ser jeg hva det står! Ha en riktig fin tredje søndag i advent!

  SvaraRadera
 5. Har hört mycket om denna och det verkar vara en sådan bok som man antingen gillar väldigt mycket eller inte alls. Just nu lutar jag åt att inte läsa den.

  SvaraRadera
 6. Den här läser jag också. Men det blev en smakbit från en annan som jag slalomläser ;)

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Står i kö för den här på biblioteket men det verkar dröja länge innan det är min tur.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Jag fick den i födelsedagspresent när jag fyllde år så den står och väntar i bokhyllan. Jag ser fram mot att läsa den när biblioteksböckerna är färdiglästa.

  SvaraRadera
 9. Både vill och inte vill läsa denna, lutar nog ändå åt att jag kommer läsa den.

  SvaraRadera
 10. tack för smakebiten! lånade hem denna, men hann inte läsa p g a kort lånetid. försöker snart igen

  SvaraRadera
 11. Som du redan vet så gillade jag den inte alls. Hoppas att den lossnar för dig :)

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten! Har inte läst den boken.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)