söndag 4 december 2016

En smakebit på søndag: Gruvdamen

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

För närvarade just passerat sidan 224 i Gruvdamen av Daniel Svanberg, varifrån smakbiten här plockas fram och serveras:

   ”Men ...”, sa Jakob på nytt. ”Spöken?”
   Pappa lutade sig fram.
   ”Jakob. Du vet hur det är här i skogarna. Hur det känns som om det finns ett mörker. Någonting som lurar djupt därinne bland granar och gruvgångar, något vi inte kan se men känner av? ”
   Jakob visste mycket väl vad pappa talade om; det där som gamla Bettan berättade om på hans åttaårsdag. Det där onda som vilar över skogarna och sjöarna, det som ibland kallas för Gruvdamen, ibland för Maja.
   ”Det här ... när de döda kommer tillbaka ... det är ljuset. Det är ondskans raka motsats. Ljuset försöker hjälpa oss istället för att ta kål på oss ...”
   Jakob höll upp ena handen framför pappa.
   ”Vänta. Jag behöver en stund för att smälta det här”, sa han och lutade sig bakåt i fåtöljen.
   Spöken. Ljus och mörker. Krafter som utspelar en evig kamp mot varandra, med människor som spelpjäser.   Det var för mycket att ta in. Visserligen var det fortfarande mitt i natten, när sagor om tomtar, troll och oknytt inte verkade så främmande, men det här var bara för mycket. Fast å andra sidan ... 

Presentation Hoi Förlag:

"När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt townhouse på Upper East Side i New York City rasar Jakob Jonssons värld samman.

TV-producenten Jakob är Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

När Jakob beger sig till Sverige för att nysta i Bergdahls förflutna rullas den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött.

Kort därpå blir Jakobs liv ännu mer förvirrat. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget.

Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka…"

Visst har vi hört om gruvfrun som under gruvornas glanstid i Bergslagen spökade i bl.a. Sala silvergruva? Gruvfrun som tillbörligt skulle behandlas med stor respekt för att inget hemskt (t.ex. ras) skulle ske. Visad respekt kunde resultera i att gruvarbetarna som tack blev påvisade en rik malmåder. I Daniel Svanbergs roman Gruvdamen kallas hon Maja och detta väsen (som här tycks vara en väldigt speciell gruvmaja) verkar inte ha slutat härja i skogarna kring Järnboås (Nora kommun), ens i nutid.

Tänker att Gruvfrun på samma vis som Brunnsgubben kan ha varit ett effektivt sätt att skrämma barn för att vara försiktiga både runt gamla gruvhål liksom gamla brunnar... ja, på den tiden ungar sprang runt och lekte i skog och mark istället för att spela spel framför datorskärmar alltså. 😉


14 kommentarer:

 1. Är den bra? Jag har inte bestämt mig än om jag vill läsa eller ej. Väntar på din recension ;)

  SvaraRadera
 2. Tror inte att den här boken är nånting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Den verkar vara bra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Har sett denna tidigare och den verkar oerhört spännande.

  SvaraRadera
 5. Spännande! Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Är normalt inte så förtjust i böcker om spöken, men det lät ju lite spännande.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Låter spännande.

  SvaraRadera
 8. Vilken spännande titel! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. Verkar spännande. Inte helt säker på om den är något för mig.

  SvaraRadera
 10. Ny bok/författare för mig, låter spännande, gillar omslaget. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. aldrig hört talas om. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Tusen takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 13. Inte hört talas om men blir väldigt lockad! Tack :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).