söndag 18 december 2016

En smakebit på søndag: Rent-A-Claus

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Idag hämtas här smakbitar från en julmysig skräcknovell; Rent-A-Claus av Johan Ring. Läste den igår, ruggigt bra. Det blir tre smakbitar från den, två från sidan 4 och den sista från sidan 6:

"Lappen som Henrik nu stirrade på var ett rött A4-papper, med en bild på en leende jultomte i ena hörnet och en mistel i det andra. Texten löd:
”Ho-Ho-Ho!
Har pappa tröttnat på att gå ut och köpa tidningen vareviga julafton?
Har ni svårt att hitta rätt jultomte för ert firande?
Leta inte längre!
Tomtarna hos Rent-A-Claus är professionella, punktliga, och sätter en ära i att göra just ditt barns julafton till en oförglömlig upplevelse. Ring Rent-A-Claus idag för bokning och prisuppgift!”
Nedre delen av papperet var uppklippt i små flikar, var och en med samma telefonnummer skrivet på. Rent-A-Claus erbjudande om hyrtomte måste vara ganska nytt för ingen av dessa telefonnummerlappar hade rivits av. Henrik tänkte igen: det här är ju för bra för att vara sant. Så rev han av en av flikarna, stoppade ned den i jeansfickan, och gick vidare in i butiken för att handla."


En smakbit lite därförinnan på samma sida, det som stod inom parentesen där fick mig att le och känna mig en aning ålderstigen:

"Henrik brukade sällan ta sig tid att läsa lapparna på anslagstavlan, denna aldrig sinande flod av erbjudanden om att köpa begagnade utemöbler i smutsvit plast eller skidlåda till bilen (var säljaren under fyrtio så kallades dessa dock oftast för skibox istället)."


En tredje och sista kan jag heller inte undanhålla (var också rädd för tomten som liten - trots att det då var en lågmäld och försiktig tomte, egentligen inte alls skrämmande):

"Tomtens överdrivna mimik, den högljudda basrösten, de stränga frågorna om ”har du varit snäll heeela året?”, allt tycktes ju vara som gjort för att skrämma upp barn. När Henrik såg på saken genom sina vuxenglasögon så tycktes hela konceptet vara ett grymt skämt som vuxenvärlden utsatte barnen för, en hämnd för att barnen fick leva kvar i en värld av fantasi och förtrollning, medan julens magi för de vuxna ersatts av julklappsstress, trängsel i överfulla varuhus och släktingar som man under resten av året gjorde sitt bästa för att undvika.
Henriks tomteskräck nådde sin topp julen 1978."


Den här julstämningsfulla novellen måste ni bara läsa! Även de som inte normalt läser skräck kan nog gilla denna om "skumtomten". 😉


7 kommentarer:

 1. Tycker det är kul att läsa böcker och noveller om jul! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. En perfekt novell som passade mig som handen i handsken :)

  SvaraRadera
 3. Den här har jag inte läst, så tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Låter som en trevlig berättelse att läsa kring jul. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. tack för smakebiten! skräck är vanligtvis inte min favoritgenre, men kanske skulle den här novellen gå bra?

  SvaraRadera
 6. Trevliga smakbitar, men antar att det blir värre längre fram. Och jag trodde det hette takbox...

  SvaraRadera
 7. Skräck är inte riktigt någonting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).