tisdag 13 december 2016

"Flickorna" av Emma Cline

Mot bättre vetande bokades en köplats för bibliotekslån av Flickorna av Emma Cline. Till största del bestod lockelsen i att denna romandebut hade blivit så sensationellt uppmärksammad, en "litterär succé" kallades den, och dessutom lär romanen vara planerad att filmatiseras.

Den s.k. "Mansonfamiljen" och dess bestialiska mord (vilken boken skall vara löst baserad på) visste jag ingenting om. Skall definitivt ta reda på fakta innan, när något fiktivt nästa gång uppges vara löst baserat på något verkligt. Tyckte tyvärr inte om detta, trots alla lovord.
Det är mångordigt pratigt och långrandigt, med konstiga bildliga uttryckssätt och liknelser... utstuderat frossande i detaljerade beskrivningar in absurdum. Allt framställs brutalt, skitigt fult och utan finess, som en värsta sortens utstuderat kallhamrad skandal- och sensationsjournalistik i kvällspressen. Boken befolkas av egensinnigt hänsynslösa och alltför ofta drogdimmiga individer, begriper mig alls inte på dem. Det mesta gör mig irriterad.

Har läst flera böcker av duktiga journalister (t.ex. Jon Krakauer och Gitta Sereny) som skrivit noggrant, skickligt och inkännande om sådant som lett fram till svåra rättsfall, sådant som känns obegripligt för oss hur det kan ha skett. Men detta att skriva en roman på det här viset "om" denna amerikanska sektliknande familj och dess bestialiska mord (vilket jag nu tagit reda på lite om efteråt) blir bara plumpt och onödigt. Sen må det vara endast löst baserat eller ej på ett verkligt händelseförlopp, det här var enligt mig inte okej alls. Trots "hype" och hyllande recensioner.

Vill man på ett fiktivt vis komma underfund med hur sekterism fungerar, få en insikt om hur unga människor kan snärjas in i något liknande, läs då istället Mariette Lindsteins böcker (Sekten på dimön och Sekten som återuppstod).

Tidigare blogginlägg (smakbit) om Flickorna.

Betyg: 1/5

Andra bokbloggare om Flickorna:
Maddes Bokblogg
Annas bokblogg
HsHisingen

1 kommentar:

  1. Tyckte inte heller om den, men gav den ett betygssteg mer, fanns några reflektioner om flickors roll som räddade den från alldeles usel för mig... Men visst säger den meningen ganska mycket om hur svårt jag hade för boken?

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).