onsdag 28 december 2016

"In i evigheten" av Hanna Lans

In i evigheten av Hanna Lans. Förlag: Swedish Zombie.

"En kylig novemberdag bestämmer sig den 96-åriga Nora för att ta sitt liv. Hon är den sista överlevande i en familj om sex personer. Familjen har varit starkt styrande i ortens församling och ruvar på en grym hemlighet. Det är denna hemlighet som Nora nu valt att ta med sig in i döden.

In i Noras hus flyttar snart därpå den levnadsglada Victoria. Hon vill ändra förutsättningarna för sitt liv och tar sig an det fallfärdiga huset och trädgården med stor lust.

Snart står det klart att huset varit centrum för ohyggliga handlingar. Människor ur det förflutna försöker skrämma bort henne samtidigt som grannarna motvilligt delar med sig av sin vetskap om verksamheten i huset.

Långsamt börjar Victoria nysta upp mysteriet med hjälp av sin bäste vän David, sin hund Nisse samt Nora som trotsar tid och rum för att få stopp på sin familj som även i evigheten har makt över människorna i församlingen, och framförallt dem som kommer över tröskeln till deras hus. En tröskel som Victoria både stigit över och utmanat."

En spännande spökhistoria som pendlar mellan ett då och ett nu. Å ena sidan handlar det om Nora och hennes familj, å andra sidan handlar det i nutid om Victoria som köper och flyttar in i det hus där Nora både växt upp och levt hela sitt liv.

Varvat får man följa dessa tider och personer, där Noras oerhört komplicerade hemförhållanden nystas upp en liten bit i taget. Vad som skett i huset, som gömmer så många fasansfulla minnen och hemligheter, får man alltså successivt förstå genom den gamla damens sista tankar tillbaka innan livets slut samt genom Victoria och hennes nära vän David, då de undersöker kvarlämnat lösöre.

Att religiös fanatism är oerhört läskigt (inte bara i fiktionen) råder det ingen tvekan om. Religiositet ligger mig nu inte nära, så i mitt tycke blev det i den här historiens senare del alldeles för mycket bibliskt som låg som tröga stoppklossar i texten. Lite synd, men förstår ju samtidigt att det blir ofrånkomligt då dessa texter i texten lägger grunden för vad som skett/sker där i huset på höjden.

Gillade verkligen annars hur "spökerierna" gestaltades, kusligt bra kanske man kan kalla det. Den groteska dolda sanningen är så oerhört mycket värre än man först kan ana.
Väldigt mysigt sen att hunden Nisse fick vara med så mycket på det sätt han var, mycket bra framställd. Även Victorias och Davids vänskap var så fint berättad.
Miljöbeskrivningar, både natur/trädgård utomhus och ett gammalt hus interiöra vinklar och vrår, var utmärkta och blev nog det som gav mig största behållningen. Finns ju något oerhört lockande med gamla hus och överväxta trädgårdar, även om det här i denna fiktiva historia bara blir alltför kusligt. Lavendel... vad kommer man tycka om lavendel, efter det här...?

Har man som mig en förkärlek för att läsa spökhistorier skall man såklart inte missa Hanna Lans In i evigheten, som ändå sammanfattningsvis är en både fängslande och lättläst bok.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om In i evigheten:
Johannas deckarhörna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).